Feestelijke opening van IB Foodmachines met honderden gasten uit binnen- en buitenland. Het nieuwe pand heeft een bedrijfsoppervlakte van 4.250 vierkante meter.
Feestelijke opening van IB Foodmachines met honderden gasten uit binnen- en buitenland. Het nieuwe pand heeft een bedrijfsoppervlakte van 4.250 vierkante meter.

Visverwerkers testen nieuwe machines bij IB Foodmachines

Algemeen

URK – ‘Grand opening’ vorige week vrijdag bij IB Foodmachines op het Urker industrieterrein. Burgemeester Cees van den Bos sprak waarderende woorden, waarna het gloednieuwe pand met een grote schaar werd open geknipt. Honderden gasten uit binnen- en buitenland waren getuige en werden door directeur Ingmar Baars verwelkomd. ,,We zijn groot geworden in de vis.’’


In het oog springend is de showroom annex (natte) testcentrum van IB Foodmachines. Hier staan enkele tientallen nieuwe visverwerkingsmachines waarop bedrijven met hun eigen vis kunnen testen. Er is de afgelopen weken al volop gebruik van gemaakt, donderdag nog werd door twee zalmproducenten een nieuwe kruidenmachine uitgeprobeerd. Voor de opslag van de vis is zowel een kleine koelcel als diepvriescel beschikbaar. Op de bovenverdieping staat vooral tweedehandsapparatuur. Bijzonder is ook het grote en moderne voorraadbeheer. ,,Onderdelen kunnen we op Urk binnen een uur leveren’’, vertelt Ingmar Baars tijdens een rondleiding.


Zalm


Baars kwam 12,5 jaar geleden naar Urk en startte samen met schipper Klaas Jelle Koffeman een internet-viswinkel op. Dat gaf vooral werk op vrijdag en zaterdag. Voor de afhandeling schafte hij visverwerkingsapparatuur aan. Daaruit groeide een handel in tweedehands machinerie voor de visindustrie. Vervolgens vroegen klanten ook naar nieuwe verwerkingslijnen. Met de vishandel was al lang gestopt en het aantal dealerschappen van Baars groeide gestaag. Omzetten verdubbelden van jaar op jaar.


IB Foodmachines profiteert van het momentum dat de groeiende Urker visindustrie overschakelt van platvis naar zalm en kabeljauw en daarin enorm investeert. Vandaag de dag arriveren wekelijks honderd vrachtwagens met enkele miljoenen kilo’s zalm voor verwerking op Urk. Scholfileermachines zijn de afgelopen jaren niet verkocht.


In het coronajaar 2020 ging de omzet drie keer over de kop. Een complete volautomatische verwerkingslijn vergt een investering van 2-3 miljoen euro. Baars noemt een aantal van veertig door hem geleverde Baader-verwerkingslijnen op het Urker bedrijventerrein, waar een miljardenindustrie floreert. ,,Urk is de wereldwijde fish-capital. Nergens staat er op zo weinig vierkante kilometers zoveel visverwerkingsmachinerie’’, legt Baars uit aan een vertegenwoordiger uit de vleeswereld. Ook in Zeeland en België heeft IB Food-machines klandizie in de viswereld. En vanwege overlap dus eveneens in de vleesindustrie.


Baader


Baars is sinds kort exclusief dealer van Baader-fileermachines in de Benelux. De nieuwste kabeljauwfileermachine en -onthuidmachine van de Duitse topfabrikant staan in de showroom te pronken, eentje voor zalm is onderweg. De grootste separator om restant-proteïnen van de visgraat te halen staat er ook.


Voor Baars steekt Baader met kop en schouders boven de concurrentie uit als het gaat om betrouwbaarheid en kostprijs per kilo vis. Technologische ontwikkelingen gaan gestaag door. ,,Een machine die een half procentje zuiniger snijdt levert bij de verwerking van een paar honderd ton vis per week op jaarbasis netto een groot bedrag op.’’


Robotisering


Niet de afzet van vis maar voldoende personeel en verwerkingscapaciteit is de grootste uitdaging voor de visindustrie, weet Baars. Automatisering en robotisering moeten het antwoord zijn om zonder extra handen door te kunnen groeien. ,,Binnenkort leveren we een lijn voor het produceren van 150 porties vis per minuut die bediend wordt door slechts één operator. Extra voordelen zijn: minder foutmarges en ook nog eens hygiënischer. Dat laatste gaat door de coronapandemie zwaar meewegen. Een ander voorbeeld: de nieuwste zalmlijn heeft een trimrobot. Voorheen stonden twaalf personen aan deze lijn te controleren, nu niet meer dan twee.’’


Baader is lang niet het enige merk bij IB Foodmachines. Op een enkele Japanner na – Watanabe - zijn de machines wel allemaal degelijke noord-Europese merken. Bij de machine van Bladestop zegt Baars dat het de enige veilige lintzaag is om de pinbone uit diepvriesvis te zagen. Het Deense Borncut heeft een nieuwe machine om verse vis exact te portioneren. ,,Daar heb ik er recent drie van geleverd.’’ Hoge verwachtingen heeft Baars ook van de ontdooimachine van Skaginn.


Ondernemers denken voorruit, en komen telkens met nieuwe vragen bij Baars. Baars wil een complete en strategische partner voor hen zijn, meezoeken naar oplossingen. Binnenkort presenteert IB Foodmachines een oplossing voor graatloze makreelfilet.


Dayseaday heeft een complete nieuwe zalmlijn besteld. Vorige week werd ook getekend voor een trimrobot van Baader op Urk. Op de foto van rechts naar links: Ingmar Baars, Henk van Veen (Dayseaday) en Robert Focke (managing directeur Baader in Lübeck).


Showroom annex testcentrum.


Tweedehands verwerkingsapparatuur op de bovenverdieping.


Voorraadbeheer. Baader-onderdelen worden op Urk binnen een uur geleverd.


Reparatieafdeling. IB Foodmachines groeit door van vijftien naar twintig arbeidskrachten.