De bemanning van de u2018Auke Senioru2019. Van links naar rechts: Hessel Post (stagiair), Marco Vooijs, Jurian Brouwer, schipper Tromp van Slooten, machinist Michiel van Es en Pieter Kuyt.
De bemanning van de u2018Auke Senioru2019. Van links naar rechts: Hessel Post (stagiair), Marco Vooijs, Jurian Brouwer, schipper Tromp van Slooten, machinist Michiel van Es en Pieter Kuyt.

UK 225 voldoet aan alle verwachtingen

Algemeen

URK – Voor een betere benutting van het scholquotum en spreiding van het bedrijfsrisico hebben de gebroeders Freek, Simon en Tromp van Slooten hun visserijbedrijf uitgebreid van twee naar drie kotters. Afgelopen zomer nam schipper Tromp de nieuwe UK 225 ‘Auke Senior’ in de vaart. Een twinrigger uit de serie van het Masterplan Duurzame Visserij. Besommingen en brandstofverbruik zijn naar volle tevredenheid.

,,Wij lieten jaarlijks vooral veel schol liggen, dat is zonde van het quotum. Maar dat was niet de enige reden voor deze nieuwbouw. We hebben nu als drie broers ieder een eigen kotter. Daar komt nog wat bij: met onze UK 227 mogen we tot eind dit jaar pulsvissen, en als het goed is met onze NG 12 nog tot halverwege 2021. Met een nieuwe twinrigger erbij spreiden we het bedrijfsrisico’’, zegt schipper Tromp van Slooten (47) van de UK 225 ‘Auke Senior’.

De eerste nieuwbouwklus van timmerbedrijf Comint.

In het voorjaar van 2019 gaven Freek, Simon en Tromp van Slooten aan Hoekman Shipbuilding opdracht voor nieuwbouw, samen met de mannen van MDV Beheer die voor een zusterschip tekenden. Nee, het was in eerste instantie niet het idee om een ontwerp van de Stichting Masterplan Duurzame Visserij te bestellen. Wel zat men bij het familiebedrijf Van Slooten al jarenlang serieus te denken aan een kleinschaliger schip met minimaal brandstofverbruik.

Met een foto van een modern Iers kottertje op zak ontstond twee jaar terug het idee voor nieuwbouw van een Deens ontwerp. In Denemarken bleek men echter tot over de oren in het werk te zitten en voorlopig geen tijd te hebben. Vervolgens werd bij Hoekman op Urk een (verbouwd) Turks casco bekeken. Daarvan zou een twinrigger/flyshooter gemaakt kunnen worden. Maar Van Slooten wilde een wat breder vaartuig.

Dubbele opdracht

Omdat Van Slooten op zijn verlanglijst een zuinig schip bovenaan had staan, gaf Klaas Hoekman het advies om contact op te nemen met de Stichting MDV. De families Kramer en Romkes bleken ook na te denken over een vervolgopdracht, de MDV 2. Het idee ontstond: allicht dat een dubbele opdracht scheelt in de bouwkosten.

Splitnettenrollen aan dek. De UK 225 wil niet alleen op schol, maar ook op kreeftjes vissen.

Samen met hun directeur Louwe Post (Post Consultancy) volgde een goed gesprek aan de hand van genormaliseerde jaarcijfers. Post: ,,We hebben goed inzicht gekregen in de kostprijs per kilo vis en de kostprijs per euro besomming, weten welke omzet nodig is voor een gezonde cash-flow en hebben zelf drie scenario’s doorgerekend. Het MDV-type is het minst kwetsbare vaartuigtype voor stijgende olieprijzen en dalende visprijzen.’’

Tromp van Slooten ging vervolgens een reisje mee met de MDV 1 en werd overtuigd. Maar wist wel gelijk wat hij miste en er op de UK 225 bij wilde hebben: stabilisatietanks. Met drie maanden ervaring achter de rug zegt Van Slooten nu: ,,Vorige maand maakte ik een filmpje. Het was niet te zien dat we op dat moment met windkracht 7-8 dwarszees lagen te vissen. Die anti-slingertank onder onze brug is echt een pracht. Maar je moet er wel mee leren omgaan. We vullen de tank voor een derde, vanwege scherpe bochten echter niet op het Wad.’’

Aan dek van de UK 225 moeten verplicht helmen op en een reddingsvestje aan. Links de ijsmachine en kreeftjeskoker.

Een cruciale verandering betreft de indeling van het vaartuig. De broers Van Slooten wilden een groter visruim, niet in de voorpiek, maar in het midden van de kotter. Voor de vis zou dit bovendien een kortere route naar het visruim betekenen, en ook nog eens een loskraan op het voorschip overbodig maken. ,,Toen collega-schipper Hendrik Kramer van de toekomstige MDV 2 daar ook oren naar bleek te hebben, gingen de ontwerpers overstag. De E-motor staat op de schroefas, maar op een dieselelektrisch aangedreven vaartuig maakt het niet uit waar de generator staat. En dus hebben wij nu de machinekamer in het voorschip, met als gevolg dat de uitlaat door de brug en sierpijp op het stuurhuis gaat. Boven het visruim is het ook nog eens wat rustiger slapen voor de bemanning.’’

Aan het casco is eigenlijk niets veranderd, het onderwaterschip is identiek. Alleen de kop is iets verhoogd, zodat er minder water overkomt. En het hekwerk naast de brug is voor een beter zicht open. Om sneller te kunnen omschakelen is op de UK 225 gekozen voor splitnettenrollen, want Van Slooten wil ook op langoustines vissen. En om vangsten aan stuurboord en bakboord goed te kunnen vergelijken heeft Van Slooten ervoor gekozen de vishopper in tweeën te kunnen splitsen.

De eerste compacte FILA-scholstripmachine aan boord van een kotter.

Scholstripmachine

De UK 225 is de eerste kotter met een scholstripmachine van FILA, ontworpen door Maarten Fieret Machinebouw in Barneveld en gebouwd door Van Lagen Metaalbewerking in Harskamp. ,,Puur voor het gemak. Het is een pracht; aan wat kinderziektes wordt hard gewerkt. Met onze afnemer Korf Vis overleggen we over de stripkwaliteit. Alleen de grove schol strippen we handmatig’’, zegt Van Slooten over de investering. ,,De FILA is een compacte stripmachine, waarvan onze VCU dealer is geworden.’’

Met weekbesommingen van rond de dertigduizend euro en een brandstofverbruik van hooguit 2 ton gasolie per etmaal voldoet de UK 225 aan de hoge verwachtingen. Voor Van Slooten is het voor het eerst dat hij twinrigt. Graag wil Tromp de naam van collega Jacob Kramer van de ex-GY 57 en Jurie Romkes van de BCK 40 als leermeesters noemen. ,,Jacob is meegeweest met proefvissen en Jurie is een volledige visreis meegeweest; daar hebben we veel profijt van gehad.’’

In het voorschip staan twee Mitsubishi-generatoren; eentje daarvan draait er, de tweede is louter een back-up. Het vermogen is 500 kW, waarvan 400 kW voor de schroef en 100 kW voor het boordnet.

De E-motor in het achterschip ligt volledig onder de platen.


De gebroeders Van Slooten hebben voor hun visserijbedrijven bewust een directeur van buiten de familie gekozen: Louwe Post. Post en Tromp van Slooten kennen elkaar wel door en door. Ze zaten samen op de visserijschool, en waren ooit samen vennoot in de grote Noorse bokker R-450-K.

Tromp was schipper, Louwe machinist. Louwe is ook al een weekje meegeweest op de nieuwe UK 225, waarop zijn zoon Hessel stage loopt. Na zijn ‘Noorse’ avontuur was Tromp vier jaar lang met eigen duwboten werkzaam in de binnenvaart, en vanaf 2012 in het familiebedrijf wisselschipper op de UK 227 en NG 12.


Bouwers/leveranciers

Hoofdaannemers:
Hoekman Shipbuilding - algehele afbouw en coördinatie
Padmos - levering motoren, lieren en stabiliteitsberekening


Comint Scheepsbetimmering - interieur en timmerwerk
De Twiede Boet - bekleding
De Boer Marine - navigatieapparatuur
Hylkema Hydrauliekservice - aanleg hydraulische systemen
Promarin - scheepsschroef
SB Installatietechniek Urk - cv en sanitair
TryDo Steeringgear - stuurmachine
VABO/Emmeloord - composiet deuren en luiken
VCU - visverwerkingsinstallatie
Polar Koeltechniek - visruimkoeling en ijsmachine
WETEC - elektrische installatie
CSR Rotterdam - casco
Datema - lifesaving en firefighting equipment
Schildersbedrijf Coenen - divers schilder- en spuitwerk
Straalbedrijf Special Cleaning - spuiten en schilderen
Damen Marine Components - straalbuis
Blokland - beunkoelers
Onderdelenservice Urk - CC Jensen gasoliefilter
Eriks, Econosto - afsluiters
Hisafe - brandblussysteem
Hoenderop - stuurstoelen
Hora - scheepsramen en patrijspoorten
Homa - fecalientank
IGUERRA, Spanje - hijskraan
Desmi - pompen
Xylem - dompelpompen
Winel - stalen deuren
Van Dongen Verf - verf International
Trelleborg Marine Center - uitlaatophanging
Brouwer woninginrichting - vloerbedekking
Master Composites - polyesteren visruim en visverwerkingsruimte
Franssen - isolatie
Nortec - rvs-snijwerk
Van Lagen Metaalbewerking - scholstripmachine
Accountant - Post Consultancy
Bank/financier - ABN Amro
John P. de Wit - verzekeringen
Gulf - Bunkering
Visserijconsultant Jaap Vlaming - visborden (Thyborøn Trawldoors), scholnetten (Nordsøtrawl), Dyneema-vislijnen, -jompers en -bordenstroppen plus service bij intuigen