Drastische bijstelling makreeladvies ICES

Algemeen

KOPENHAGEN – ICES heeft het dramatisch makreeladvies voor 2019 tussentijds bijgesteld, en niet zo’n beetje ook: van 318.403 ton naar 770.358 ton.

Het drastisch bijgestelde wetenschappelijke advies voor de makreelvangsten van dit jaar (2019) volgt op de herziening eerder dit jaar van het rekenmodel om de grootte van het makreelbestand in te schatten. Met het oude model kwam het makreelbestand onder het biomassa-referentiepunt, wat ICES noopte om in oktober vorig jaar een TAC-advies voor 2019 te geven van slechts 318.403 ton (voor 2018 was dat advies 550.948 ton).

Niemand in de sector die er iets van begreep – de vissers op zee zien nog steeds massa’s makreel – maar in de Decemberraad werd de makreel-TAC op grond van het wetenschappelijk advies verlaagd: van 817.000 naar 653.000 ton. Bovendien werd begin dit jaar het MSC-keurmerk voor de makreelvisserij vanwege de schijnbaar kritische toestand van het makreelbestand ingetrokken, ook weer tot groot onbegrip van de pelagische industrie. ICES kreeg veel kritiek te verduren, ook van collega-wetenschappers, zoals die van het Noors Visserijinstituut, dat vorig jaar in een persbericht lieten weten grote moeite te hebben met het wetenschappelijk advies.

Adviezen worden door ICES alleen op verzoek gegeven, en het nieuwe advies is op ‘special request’ van Noorwegen. ICES komt tot het nieuwe advies door een bijstelling naar boven van de bestandsgrootte en een bijstelling naar beneden van de visserijsterfte F, als gevolg van de nieuwe rekenmethode, nieuwe beoordeling van data-reeksen en nieuwe referentiepunten.

Het is helemaal nog niet te zeggen of ook de makreel-TAC op basis van dit herziene advies tussentijds zal worden bijgesteld. Volgende week komen de kuststaten die makreel vangen in Londen bijeen om onder meer hierover te spreken.