Jong bloed in de Staverse visserij. Van links naar rechts de schippers Harmen Visser (ST 4), Peke Wouda (ST 25) en de gebroeders Peke (ST 24) en Lubbert Wouda (ST 27). Allemaal twintigers.
Jong bloed in de Staverse visserij. Van links naar rechts de schippers Harmen Visser (ST 4), Peke Wouda (ST 25) en de gebroeders Peke (ST 24) en Lubbert Wouda (ST 27). Allemaal twintigers.

Jong bloed geeft Staverse visserij een boost

Algemeen

STAVOREN – Stavoren vierde afgelopen weekend de vijftiende editie van de visserijdagen. Een zonnig jubileum. In vergelijking met de voorgaande visserijdagen twee jaar geleden is het garnalenvlootje met maar liefst drie garnalenkotters uitgebreid. Alle drie ook starters. De neven Peke en Lubbert Wouda namen vorig najaar Wieringer kotters over en vernummerden die in respectievelijk ST 25 ‘Elly Marije’ en ST 27 ‘Vanquish’. Een jaar eerder bracht Harmen Visser een Urker garnalenkotter in de vaart als ST 4 ‘Harmen senior’.

Visserijkoningin Nanke en haar hofdame Marije toonden zich bij de opening van de jubileumeditie maar wat trots op de groei van de vloot. Nanke en Marije zijn nichtjes, ook Wouda’s. Marije is een zusje van Peke van de ST 25 en de vriendin van Jelle van der Burg van de nieuwe WR 212. Om de goede relatie tussen de Staverse en Wieringer vissers te onderstrepen meerde een handvol Wieringer kotters tijdens het feestelijke weekend in Stavoren af. De WR 106 had zelfs tijdelijk ST op de boeg staan.

Muzikaal welkom op de Staverse jollen voor visserijkoningin Nanke en hofdame Marije Wouda.

Thuis bij de familie Wouda gaat het natuurlijk (bijna) altijd over visserij. Vaak positief. Met de garnalenvisserij gaat het goed. Maar aan tafel wordt ook gesproken over de gevreesde aanlandplicht (,,een enorme verspilling’’) en het zienderogen verliezen van steeds meer visrijk water. Het laat visserijkoningin Nanke niet onberoerd. Het nieuw geplande windmolenpark aan de zuidkant van de Afsluitdijk zal ongetwijfeld ook weer extra beperkingen voor de (IJsselmeer)vissers tot gevolg hebben. Over het IJsselmeer wil de visserijkoningin duidelijk gezegd hebben dat de paling aantrekt.

De visfontein in Stavoren is een van de zogeheten 11fountains in de Friese elf steden. Alle elf fonteinen zijn ontworpen door internationale kunstenaars. Die in Stavoren door de Amerikaan Mark Dion, zelf afkomstig uit de havenplaats New Badford (bekend van de mythe Moby Dick).

Voor de officiële opening van de kleurrijke visserijdagen was de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes uitgenodigd. Ook Poepjes is een trotse vissersdochter, broer Hans schippert op de WON 77. Zij heeft cultuur in haar portefeuille. Inhoudelijk liet ze zich daarom niet uit over de visserij, maar zei wel achter de Staverse visserijkoningin te staan. Dat betrof zeker ook diens opbeurende uitlatingen over modernisering in de haven (nieuwe visserijsteiger en het opknappen van de vishokken aan de kade) en de bijzondere visfontein. Na het openingswoord werden gratis garnalencocktails uitgedeeld.

Gedeputeerde en Makkumer vissersdochter Sietske Poepjes sprak het openingswoord.

De ST 24 ‘Maria Josefina’ vist met garnalenpulstuigen, een onderzoeksproject dat wetenschappelijk begeleid wordt. ,,Vangsten zijn een stuk schoner’’, zegt schipper Peke Wouda. De visserijresultaten worden vergeleken met die van de ST 27.

Foto-expositie van de Staverse vissersvloot vanaf eind 19e eeuw (1886). Webmaster René Zwaan (voorheen ST 1) van www.staversevissersvloot.nl zoekt nog diverse foto’s.