Nederlands tintje in Noorwegen

Algemeen

BERGEN – Het North Atlantic Seafood Forum (NASF) is de grootste businessconferentie ter wereld op het terrein van de visbranche. Van 6 tot 8 maart vindt de dertiende editie plaats in het Noorse Bergen. ,,Een hele speciale editie, want Nederland is gastheer’’, zegt Maiko van der Meer.

Van der Meer zit in de organisatiecommissie en vertegenwoordigt daarin de Benelux. Sinds zijn vertrek bij Marine Harvest en uitstap bij Klaas Puul is Van der Meer werkzaam als consultant en geeft strategische adviezen, zowel op commercieel als operationeel terrein. Voor zijn advieswerk – vorig jaar voor Foppen Paling en Zalm - is hij veelal in het buitenland.

De NASF is van oudsher sterk Scandinavisch georiënteerd, maar wordt steeds internationaler. Meer dan de helft van de bezoekers komt elders vandaan. Thuisland Noorwegen blijft als visserijland bij uitstek wel de boventoon voeren. ,,Om de mondiale positie te versterken staat de laatste edities steeds een (Europees) land centraal. Na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland is de komende editie Nederland uitgenodigd om als gastheer op te treden. Ons land is een belangrijke vishandelsnatie.’’

Nederland neemt als gastheer ook het inhoudelijke programma deels voor haar rekening, wat door Van der Meer in samenwerking met Wageningen UR, Pelagic Freezertrawler Association, Rabobank, Visfederatie, Vebega, ASC en MSC is voorbereid. Gastsprekers zijn bijvoorbeeld Tammo Bult (WMR), Gorjan Nikolik (Rabobank) en Gerard van Balsfoort (PFA). De onderwerpen waarover zij spreken zijn zeer actueel: pulsvisserij, duurzaam ondernemen en de Brexit.

De NASF is drie dagen met ‘sessions’, seminars, vergaderingen, recepties en diners, al dan niet op uitnodiging, in vier zalen van het Radisson Blu Royal Hotel in Bergen. Er zullen meer dan 140 sprekers het woord voeren voor de naar schatting 900 vertegenwoordigers van de seafood-industrie wereldwijd. Naast bovengenoemde onderwerpen gaat het vooral over aquacultuur inclusief uiteraard zalmkweek, duurzaamheid, innovatie, financiën, handel en politiek, maar ook over ‘vrouwen in de visindustrie’. Bovendien zijn er ‘summits’ (topconferenties) over witvis en pelagische vis. Holland

Het Nederlands Visbureau organiseert de welkomstreceptie op woensdag 7 maart, de eerste officiële conferentiedag, waar diverse hapjes en drankjes van Nederlandse bodem zullen worden geserveerd onder het thema ‘Fish from Holland’.

Speciaal voor de conferentie heeft het Visbureau de website www.dutchfish.nl in de lucht (eind februari zal deze vernieuwd zijn met actuele cijfers), met informatie in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans, en met een handige zoekfunctie naar importeurs en exporteurs van heel veel handelsvissoorten.

Inschrijven voor de conferentie is nog mogelijk en kan via de website.