Online e-logboek Pefa

Algemeen

SCHEVENINGEN – Vangstgegevens opslaan en doorgeven aan de NVWA, en die gegevens ook op elk moment kunnen inzien. Het kan met de nieuwe Pefa eLog.

De Pefa eLog is een uitbreiding van de dienstverlening van Pefa. Het is een webbased programma, waarmee overal kan worden ingelogd via een computer, tablet of mobiele telefoon. De data worden opgeslagen op de beveiligde servers van Pefa, maar kunnen met een persoonlijke log-in op elk gewenst moment worden ingezien. ,,Dat maakt het onderscheidend van andere e-logboeken’’, zegt directeur Gijsbert Spek van Pefa. ,,Als de aanvoerder dat wil zijn de gegevens ook in te zien door de walschipper of de rederij.’’

Na een proefperiode is het systeem nu in de lucht en inmiddels zijn de vangstgegevens door de eerste kotters die Pefa eLog gebruiken naar de NVWA gestuurd. Het abonnement aanvragen gaat via Pefa; voor technische en praktische ondersteuning en onderhoud van Pefa eLog werkt Pefa samen met Wärtsilä SAM Electronics.

Wat Spek betreft kan de nieuwe Pefa eLog op termijn meer zijn dan een service voor aanvoerders. ,,Veel kopers kijken op de website van Pefa naar de verwachte aanvoer. Bij het nog beter informeren van de markt zou Pefa eLog op termijn een rol kunnen spelen. Toekomstmuziek nog, maar technisch zeker mogelijk.”

Pefa bestaat dit jaar tien jaar. Op dit moment zijn 15 visveilingen in Nederland, Denemarken en Zweden aangesloten bij Pefa. Met de uitbreiding van dienstverlening is ook het team op het kantoor in het afslaggebouw van Scheveningen recent fors uitgebreid van vier naar zeven man. Daarvoor is het kantoor ook verbouwd.