Onderschrift
Onderschrift

Eerste vrouwelijke leerling met een diploma op ‘visserijschool’ Katwijk

Algemeen

KATWIJK – Voor het eerst is een vrouwelijke leerling geslaagd voor een opleiding op het Scheepvaart & Transport College locatie Katwijk; in de volksmond nog steeds de Visserijschool. Sabine Guijt (20) uit Katwijk deed de afgelopen vier jaar de MAROF-opleiding voor maritiem officier.

Een bijzondere gebeurtenis vorige week donderdag op de Visserijschool van Katwijk. Sabine Guijt kreeg haar diploma voor het met goed gevolg afleggen van de mbo-opleiding Maritiem Officier uit handen van locatie-manager Henk Braam. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke leerling die geslaagd is op deze school.

Vier jaar tussen de jongens; volgens Sabine heeft dat helemaal geen problemen opgeleverd. ,,De jongens waren allemaal goed te handelen hoor, en er was goed mee samen te werken.’’ De eerste twee jaar van haar opleiding was ze echt het enige meisje op school. Sinds twee jaar is er nog een vrouwelijke leerling, Alysse Rog, een dochter van Barry Rog van de SCH 10, en ook die doet de MAROF-opleiding. ,,Het zijn voor ons leerlingen en geen ‘meisjes’’, zegt Braam. Het enige onderscheid is dat Sabine de sleutel had van een eigen damestoilet. En dat ze bloemen kreeg bij de diploma-uitreiking. Sabine: ,,Dat willen jongens dus echt niet!’’

De geslaagde heeft al twee keer stage gevaren, op een zeilschip en op een coaster. Na de vakantie zal Sabine weer voor enkele maanden op die coaster (de 89 meter lange ‘Anna’) gaan varen. Dit keer niet als stagiair, maar als ‘chief-officer’ op de brug. Met haar diploma kan ze master-all ships worden op alle schepen, behalve dus visserijschepen. Niet dat ze geen vissersbloed heeft. Vader Bouwe Guijt, die met moeder Ingrid de diploma-uitreiking bijwoont, noemt de KW 59 van zijn opa Jacob van der Plas en de motorlogger KW 26 waarop zijn andere opa, Bouwe Guijt, schipper was. Sabine’s broer zit op de binnenvaart. Haar verkering is machinist op een coaster.

In eerste instantie zal het varen waarschijnlijk niet voor lang zijn, aangezien Sabine verder wil studeren en een hbo-opleiding wil gaan doen. Ze is zich nog aan het oriënteren. Iets in de richting van logistiek management lijkt haar wel wat.

Het gaat goed met STC-locatie Katwijk. Na de verhuizing van het oude gebouw aan de Sluisweg naar de locatie in het centrum van Katwijk aan Zee is het aantal leerlingen dat de MAROF-opleiding doet gestegen naar 120. Het aantal leerlingen dat een visserij-opleiding doet op de ‘visserijschool’ ligt momenteel stabiel op een laag niveau (25 leerlingen), en locatiemanager Henk Braam stelt vast dat met het aantrekken van de visserij de vraag naar afgestudeerden in deze richting toeneemt. Er dreigt een tekort aan gekwalificeerde bemanningsleden voor de visserijvloot.