‘Vissers zijn echte Willie Wortels’

Algemeen

STELLENDAM – De buitenhaven van Stellendam stroomde vorige week vrijdag vol. Bijna vierhonderd leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen op Goeree-Overflakkee kwamen voor de educatiedag Visserij & Techniek naar het terrein rond de afslag. United Fish Auctions had het initiatief genomen om scholen een bezoek te laten brengen aan het visserijcluster op Stellendam. Gemeente Goeree-Overflakkee, rederij Cornelis Vrolijk/Jaczon, John P. de Wit Assurantiën en Vissersvereniging Zuidwest droegen financieel bij.

,,Er is vraag naar personeel, en we willen daarom leerlingen laten zien wat de moderne visserijsector en toeleverende bedrijven in huis hebben en aan banen te bieden hebben’’, zegt Johan Baaij van het Visserij Innovatiecentrum Zuidwest Nederland over het initiatief van UFA.

Verwachtingsvol kijken de leerlingen naar de 16 activiteiten die er op het terrein te doen zijn. Enthousiast wordt onder het genot van kibbeling de plattegrond bestudeerd. De mouwen worden opgestroopt. Waar zullen we beginnen juf??

Foto: Jaap Geluk, Buro WartaalBij de visserij! Bram Breederveld daagt de kinderen uit verschillende soorten vis te herkennen. Vervolgens allemaal netjes hygiënisch een haarkapje op, schortje voor en handschoenen aan en zelf aan de slag met sorteren van de vis. Die moet wel eerst ‘gekocht’ worden tijdens een demo-veiling in de mijnzaal van de afslag. Reuzetrots is de leerling van Eben Haezer op ‘zijn’ kist schol die hij koopt voor een prijs van 56,13 euro per kilo! Bij een volgende kraam wordt het ‘strippen’ van het vel van de platvis voorgedaan. Aan lange tafels zitten de meiden en jongens met het puntje van de tong tussen de tanden de Stellendamse garnalen van hun jasje te ontdoen, om ze vervolgens snel op te eten!

Foto: Jaap Geluk, Buro WartaalDe bedrijven in Stellendam en de visserij werken nauw samen en de techniek is dan ook goed vertegenwoordigd in en rond de hal van Innovatie- en Informatiecentrum Zuidwest Nederland. Johan Baaij legt uit wat er in het bassin gebeurt, wat er kan worden getest en laat dat zien met onderwaterfilmpjes. ,,Vissers zijn echte Willie Wortels en altijd bezig na te denken over verbeteringen aan het net of vistuig’’, vertelt Baaij.

Foto: Jaap Geluk, Buro WartaalOnder leiding van oud-visser Robbie Verkamman steken de kinderen de verschillende maten tong en schol in de netten en luisteren geboeid naar zijn uitleg over de verschillende vistechnieken en maaswijdtes aan de hand van de visnetten op schaal. In de kleine waterbak naast de hal ervaren de kinderen hoe de elektrische prikkel van het pulsvissen voelt. ,,Het tintelt juf, dan schrikt de vis en zwemt hij zo het net in.’’

Foto: Jaap Geluk, Buro WartaalBij de kramen van Elektro Westhoeve, Padmos, Maaskant Shipyards, Van Wijk Installatietechniek en IJtama kunnen allerlei proefjes worden gedaan en wordt er driftig geboord, getimmerd of komen er lampjes tot branden in een elektro-circuit. Bij Coöperatie Westvoorn wordt een bezoek gebracht aan de boetzolder en een sleutelhanger van een stuk visserstouw gemaakt met een hydraulische pers.

Foto: Jaap Geluk, Buro WartaalDaarna gaat het naar het station van de KNRM waar uitleg werd gegeven door SAM Wärtsila over de nieuwe reddingsvesten met gps-signaal. Aan boord van de reddingsboot worden de vesten aangedaan en vaart de klas naar een van de kotters die klaar liggen voor een rondleiding over het schip. Er volgt uitleg over het pulsvissen, het binnenhalen van de vis, het sorteren en verwerken. Ook de machinekamer en de stuurhut worden bezocht. Op de schermen zien de leerlingen alle informatie die de stuurman krijgt te verwerken. ,,Kapitein wil ik later ook wel worden!”, roept een enthousiaste leerling van ‘De Inktvis’ uit Dirksland.

Foto: Jaap Geluk, Buro WartaalAan het eind van de middag kijken de organisatoren Yvet Lupgens, Mariska van der Linde en Johan Baaij terug op een geslaagd evenement. ,,Echt iedereen was enthousiast: de leerlingen, de begeleiders, de bedrijven en de organisatie. Ja, er zaten wel wat gasten tussen waar we in de toekomst als sector nog plezier aan kunnen beleven”. Bram van Grevenstein van ‘het Kompas’ misschien? In ieder geval ging hij ’s avonds zijn nichtjes bellen dat ze vooral moesten gaan klagen bij hun directeur dat ze er niet bij waren, want het was heel leuk, ,,leuker dan de Efteling”.

SCHEVENINGEN – Negentig vmbo-leerlingen uit Den Haag liepen gister – donderdagmorgen 18 mei – stage ‘op Scheveningen’. De jongeren uit de Schilderswijk, Transvaal en Laak werden ingewijd in de wondere wereld van de visserij om ze te laten ondervinden dat werken in deze sector een prima optie is voor later. Deze grootscheepse Bliksemstage vormde het startschot van een driejarig project, dat 750 kinderen uit wijken met een sociaal-economische achterstand laat ontdekken welke bedrijvigheid er heerst rond de visafslag.  ,,De meeste jonge inwoners van de Schilderswijk, Transvaal en Laak hebben er geen idee van dat vlak bij huis dagelijks tonnen vis worden verhandeld. Jammer, want die wereld is machtig interessant; met schepen die binnenvaren en gelost moeten worden, de razendsnelle verkoop op de afslag en het proces van verwerking, verspreiding én bereiding dat volgt’’, aldus JINC, een organisatie die hulp biedt op weg naar de arbeidsmarkt. Elf Scheveningse bedrijven doen mee, waaronder Jaczon, Boeg Nautic, Rederij Groen, W. van der Zwan & Zonen, Havenpaleis, Visgroothandel W. van Wijk en het Nederlands Visbureau.