Foto: Wychard Raadsvel
Foto: Wychard Raadsvel

Oosterman bestelt nieuwe ‘Grietje Cornelia’

Algemeen

HARLINGEN/DEN HELDER – Onder toeziend oog van echtgenote Margriet heeft Frank Oosterman vrijdagmiddag op de werf van SRF in Harlingen getekend voor de bouw van een nieuwe HD 42 ‘Grietje Cornelia’. Namens SRF tekende werfdirecteur Klaas Koolhof.

SRF is hoofdaannemer, het ontwerp is van Ove Kristensen van Vestvaerftet, terwijl Herbert Westerwal van Westcoasting bemiddelt en namens opdrachtgever Oosterman supervisie op de nieuwbouw houdt. Het casco zal in Nederland gebouwd worden, waarschijnlijk Groningen, maar die knoop moet nog doorgehakt worden.

De nieuwe HD 42 wordt een vissersvaartuig met diverse mogelijkheden, onder andere garnalenvisserij en twinrigvisserij. Met 23,65 meter wordt het een verlengde versie van de UK 200 ‘Hendrik senior’. De breedte wordt 6,30 meter, de holte 3,41 meter.

Frank Oosterman heeft de voormalige HD 42 – zijn eerste kotter – verkocht aan de Duitser Christian Wilhelm. Vorige week werd deze afgeleverd in Büsum. Oosterman was vanaf begin dit jaar op zoek naar een groter multipurpose vaartuig. De oplevering van de nieuwe kotter wordt in de zomer van 2018 verwacht. Afgelopen maandag voer Oosterman als opstapper met de HD 30 uit.

Voor SRF wordt de HD 42 de derde nieuwbouwkotter. In 2015 werd volledig in eigen beheer de nieuwe garnalenkotter WR 289 gebouwd. Dit jaar wordt de garnalenkotter ZK 5 afgebouwd, waarvan het casco wordt gebouwd bij de Groninger scheepswerf Pattje Waterhuizen B.V. Ook bij de ZK 5 doet Westerwal de supervisie.