IJmuider Vissersmonument uitgebreid - Foto: Marcel Coster
IJmuider Vissersmonument uitgebreid - Foto: Marcel Coster

IJmuider Vissersmonument uitgebreid

Algemeen

IJMUIDEN – Het IJmuider Vissersmonument op de kop van de haven wordt uitgebreid met naamborden.

Op zestien borden komen de namen van 319 op zee gebleven IJmuider vissers vanaf 1886. Nabestaanden onthullen de plaquettes op zaterdagmorgen 8 augustus, na een toespraak van burgemeester Franc Weerwind.

IJmuidenaar Arie Zandwijk heeft alle namen voor het monument verzameld. Zandwijk was op zoek naar gegevens van zijn opa Huibrecht, opvarende van de IJM 339 ‘Celebes’. Deze IJmuider trawler verdween in het najaar van 1918; er is nooit iets van teruggevonden.

Van het één kwam het ander, toen Zandwijk vrijwilliger van het Zee- en Havenmuseum werd. Hij werd benaderd door mevrouw Ruth Koeman, dochter van schipper Jan Koeman van de IJM 31 ‘Alkmaar’, die in januari 1952 na een reparatie in Noorwegen onderweg naar Nederland in een orkaan ten onder is gegaan. Er is nooit iets van de 46 meter lange motortrawler en 14 opvarenden teruggevonden. Samen ontstond het idee om het Vissersmonument uit te breiden met plaquettes met namen tegen de lange muur.

Zandberg vroeg op zijn beurt hulp aan toenmalig museumvoorzitter Ardy Zwart om het project financieel en zakelijk uit te kunnen voeren. Mevrouw Zwart vond de gemeente Velsen, Zeehaven IJmuiden, Cornelis Vrolijk Visserijmij. en Rabobank IJmond bereid de plaquettes met namen te sponsoren. Tegelijk ondergaat het hele Vissersmonument nu een opknapbeurt.

IJmuiden kreeg in 1955 een Vissersmonument, een drie meter hoog bronzen beeld van een visser met stormlantaarn in de hand. Directe aanleiding was het vergaan van de genoemde IJM 31 ‘Alkmaar’ en van de 43 meter lange stoomtrawler IJM 60 ‘Catharina Duyvis’ met 16 opvarenden in de februaristorm van 1953.

De meeste vissers kwamen om als gevolg van de Eerste Wereldoorlog. Op de IJmuider platen staan 172 namen in de periode 1915-1919. De laatste naam op de plaquettes is van Johannes Z. van der Kruk, de 20-jarige opstapper van de FD 141 ‘Larissa’ die op 7 november 1994 werd overvaren.