Duitsers pulsen met standaard garnalentuigen
Duitsers pulsen met standaard garnalentuigen

Duitsers pulsen met standaard garnalentuigen

Algemeen

DEN OEVER – Duitsland heeft twee pulsontheffingen verleend aan garnalenkotters. De SD 19 van Jan Voss heeft vorige week voor het eerst met het Marelec-pulssysteem gevist. De SD 23 van André Claussen ligt nog in Den Oever.

Beide Duitse garnalenkotters zijn door de CIV Den Oever in samenwerking met Machinefabriek Luyt en Tijsen Elektrotechniek omgebouwd en voorzien van het Hovercran-pulssysteem van de Belgische fabrikant Marelec.

In tegenstelling tot Nederland stelt Duitsland (nog) geen eisen aan de garnalentuigen van pulskotters. De Duitse garnalenvissers zijn daarom uitgerust met traditionele tuigen met een ronde klossenpees met 38 klossen. Wel gelden bepalingen voor de stroomsterkte van het pulssysteem, wat ook wordt gekeurd door de BLE.

Duitsers pulsen met standaard garnalentuigenDe Nederlandse overheid heeft vorig jaar zomer in overleg met de sector technische eisen voor garnalenpulstuigen vastgesteld: er moet gevist worden met een rechte klossenpees (met een maximaal gewicht van 250 kilo inclusief elektroden) en vierkant net. De afstand tussen de klossen moet minimaal 60 centimeter zijn. Ook de maat voor de klossen is voorgeschreven: een diameter van 17 tot 27 centimeter, en een breedte van 8 tot 18 centimeter.

In Nederland is een handvol garnalenkotters uitgerust met een Hovercran-garnalenpulssysteem. Het ministerie van Economische Zaken heeft vorig jaar zomer tien nieuwe toestemmingen verleend aan garnalenvissers om met de puls te mogen vissen, bovenop de vier ontheffingen voor experimentiële garnalenpulsvisserij.

De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en Stichting Wad hebben afgelopen maand een handhavingsverzoek bij EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma ingediend om de controle op de technische voorschriften van garnalenpulstuigen aan te scherpen. Voorkomen moet worden dat de visserij-impact als gevolg van pulsvisserij toeneemt.