De Bruse mosselvloot presenteerde zich in vol ornaat tijdens de jaarlijkse vlootschouw. Twee schepen, de BRU 23 en BRU 39, namen geen deel aan de vlootparade.
De Bruse mosselvloot presenteerde zich in vol ornaat tijdens de jaarlijkse vlootschouw. Twee schepen, de BRU 23 en BRU 39, namen geen deel aan de vlootparade.

Bruinisse bruist in vol ornaat

Algemeen

BRUINISSE - Een stralende Miss Visserij, een glunderende voorzitter, een meedenkende visserijwethouder, een goedlachse gastspreekster, een luimige gelegenheidsartiest, mosselen, gerstenat en plat water. Dat waren afgelopen zaterdag de ingrediënten voor een gezellige ongedwongen bijeenkomst van Algemeen Vissersbelang in het Durpsuus van Bruinisse. Het driedaagse mosselfestijn in Bruinisse werd naar schatting door 45.000 tot 50.000 mensen bezocht.

Voorzitter Cees Otte en secretaris Evert van de Zande zetten in de ontvangsthal het beste beentje voor om er een feestelijke ontmoeting van te maken. De zaal stroomde niet alleen vol met kwekers, maar ook met lokale politici, ambtenaren, beleidsmedewerkers, advocaten, accountants en een handjevol collega’s uit andere havens.

Tussen de 45.000 en 50.000 bezoekers werden tijdens het driedaagse mosselfestijn geregistreerd in Bruinisse, het mosseldorp aan ‘de poort van Zeeland’.Cees Otte, strak door zijn vlam Miranda in het kostuum gestoken, verwelkomde de gasten met de introductie van Miss Visserij 2013, Lindi Olree. Lindi kweet zich drie dagen lang uitstekend van haar taak als ambassadrice van het Zeeuwse mosseldorp. De 22-jarige directie-assistente van Voogd & Voogd Verzekeringen in Middelharnis manifesteerde zich tijdens de opening op donderdagmiddag spontaan als een door de wol geverfde schelpdierspecialiste.

Dat kan ook bijna niet anders als je ouders en voorouders in de mossels en kokkels zijn opgegroeid. Als klein meisje droomde Lindi er al van om ‘in de haven aan te komen in een mooie jurk en… op een grote boot’. ,,Dat precieze moment heb ik zojuist gehad’’, vertelde Lindi tijdens haar entree op de afgeladen havenkade, met de toevoeging dat ze vorige maand afgestudeerd is aan Hogeschool Schoevers, waar ze de opleiding Officemanagement heeft gevolgd. Lindi legde eerst haarfijn uit waar haar wieg heeft gestaan: ,,Als dochter van handkokkelaar Jan Olree en vissersdochter Janneke Olree-Kik, en als kleindochter van voormalig mosselvisser Wullem de Knöze en voormalig mossel- en palingvisser Jewannes Olree, ben ik opgegroeid tussen de schelpdieren. Daar ik het vak in de loop der jaren zo goed mogelijk heb proberen te begrijpen en het niet altijd over rozen gaat, weet ik dat de visserij een bedrijfstak is die voortkomt uit passie voor het vak.’’

Mosselen, daar draaide het allemaal om tijdens de 52ste Visserijdagen in Bruinisse. De stormloop op de dampende pannen was zo heftig dat het kookteam van Boudewijn Zuijdwegt op zaterdag vanaf half vier nee moest verkopen. Foto: Jan van der WerfVervolgens benoemde ze de actualiteit van de dag. Daarbij ging ze in op de stand van zaken in de mosselsector, de kokkelsector en de paling- en kreeftvisserij. Met de mosselkwekers kan het volgens haar voor de wind gaan, mits de kiloprijs voor de consument aantrekkelijk blijft. Het huidige legendarisch grote bestand kokkelvlees biedt in haar visie perspectieven. Zorgen uitte ze over de omstandigheden waarin de vaste vistuigvissers verkeren. Lagere kreeftvangsten en vangstbeperkingen maken de omstandigheden er voor de palingvissers niet vrolijker op.

Saamhorigheid
Cees Otte stelde zaterdagochtend in zijn welkomstwoord twee woorden centraal, namelijk betrokkenheid en saamhorigheid. Betrokkenheid en saamhorigheid zijn volgens hem begrippen die de komende maanden én jaren van cruciaal belang zijn voor ondernemers in de mosselsector. Otte vroeg zich hardop af: Waar staan we eigenlijk? ,,We staan er beter voor dan exact vijf jaar geleden. De uitspraak van de Raad van State dreunde toen na op de Visserijdagen en resulteerde in een historische bijeenkomst. Zwarte vlaggen en ballonnen zullen we vanmiddag niet oplaten. We staan er ook beter voor dan vorig jaar. Toen voor het tweede jaar op rij geen mosselzaad gevallen was en de situatie zorgelijk begon te worden. Inmiddels staat een historisch gezien unieke hoeveelheid zaad op de percelen en daar begint het mee.

Het geeft ons weer wat lucht om bij te komen van twee jaren zonder zaad. Bijkomen moeten we ook van de transitie. We zijn inmiddels vijf jaar verder en de resultaten van een gezaghebbend onderzoek zijn inmiddels verschenen: het PRODUS-onderzoek.


En hoe je het ook wendt of keert... de resultaten van dit meerjarige en diepgravende onderzoek kunnen en mogen niet genegeerd worden. Wat ons betreft zullen zij een prominente rol spelen in de evaluatie van het MZI-beleid. Waarheidsvinding, argumenten, samenwerking, principiële zaken delen. Dat zijn kernwoorden die er toe doen in de evaluatie van het convenant dit jaar.’’

Miss Visserij 2013, Lindi Olree, poseert spontaan met haar ouders Jan en Janneke Olree, organisator Theo Ketting en burgemeester Gerard Rabelink.Constructief
Het mosselconvenant komt in een spannende fase, betoogde visserijwethouder Gilles Houtekamer in zijn toespraak. ,,U staat aan de vooravond van de volgende sluitingsstap van 20 procent naar 40 procent. Deze tweede stap zal duurder zijn dan de eerste stap vanwege de extra kosten van materiaalopslag voor de MZI’s. De mosselsector heeft ondertussen grote investeringen gedaan en is bereid om met pijn in het hart de tweede stap te maken. De garnalensector en de mosselsector zijn met elkaar in constructief overleg. Dat is een voorbeeld voor de natuurorganisaties. Een bestuurlijke oproep van onze kant is dan ook: Natuurorganisaties, stel u constructief op richting de mosselsector en leg niet rapport op rapport, stapel niet onderzoek op onderzoek, maar werk met de mosselaars samen aan duurzame oplossingen.”

Houtekamer benadrukte dat de gemeente Schouwen Duiveland nog steeds naarstig op zoek is naar een bedrijventerrein voor de opslag van mosselzaadinvanginstallaties. Gedacht wordt aan verschillende kavels, zowel op het bedrijventerrein als zuidwaarts in de Bruse polder.

Voorzitter Barbara Holierhoek van de visserijverenigingen in Harlingen en Zoutkamp brak in Bruinisse een lans voor een optimale samenwerking tussen Zeeuwse mossel- en noordelijke garnalenvissers. Met ‘enkele pijnlijke bijeenkomsten’ (eerder dit jaar) achter de kiezen kwam Barbara tot haar verrassing tot de conclusie dat de wadgarnalenvissers toch wel met de mosselvissers willen praten.

Garnalenvissers willen volgens haar het liefst overal vissen waar water is. Holierhoek: ,,We werken nu aan een gezamenlijke visie en ik heb goede hoop dat we het gaan redden. In plaats van slachtoffer van de overheid en de ngo’s te worden zijn we samen bezig om gesprekken te voeren. De tijd is aangebroken om de vraag te stellen: Gaan we de Waddenzee verdelen of delen? Wat ons betreft is het tijd om te delen.’’ In goed overleg moet het volgens haar mogelijk zijn om te sluiten gebieden aan te wijzen.

Uitverkocht
De weersomstandigheden speelden de organisatoren met name op zaterdag bijzonder gunstig in de kaart. Alle dagen viel er geen spatje regen en precies op zaterdag liet de zon het tot half in de middag afweten zodat de Zeeuwse stranden het van het ‘Bruse Mosselfeest’ moesten verliezen. Geen wanklank is er gevallen stelde voorzitter Theo Ketting van de Stichting Festiviteiten na afloop vast.

Het enige minpuntje dat bedacht kan worden is dat de gekookte mosselen op zaterdagmiddag om half vier uitverkocht waren. Ruim 3.000 kilo waren er die dag voor een euro per bakje over de toonbank gegaan en de vorige twee dagen ook 3.000 kilo. De mosselkokers Boudewijn Zuidwegt en Leen de Koeijer met hun team vonden het best wel spijtig dat ze groot aantal mensen moesten teleurstellen. Een schrale troost is dat de bodemmosselen vanaf deze week overal verkrijgbaar zijn.