Trawlerdrukte in havens IJmuiden
Trawlerdrukte in havens IJmuiden

Trawlerdrukte in havens IJmuiden

Algemeen

IJMUIDEN – IJmuiden kan met recht de pelagische hoofdstad van de wereld worden genoemd. Nergens ter wereld is zo´n grote concentratie van grote vrieshuizen te vinden en nergens ter wereld komen met zulke regelmaat zulke grote diepvrieshektrawlers pelagische vis lossen. Vorige week was het druk in de IJmuider Haringhaven, die zijn naam geen eer aandeed deze keer. De belangstelling is momenteel namelijk gericht op horsmakreel, makreel en blauwe wijting.

Geheel links op de foto boven de H 171 van Vrolijk, die met behulp van twee sleepboten van Iskes op het punt staat te vertrekken. Rederijgenoot FC 716 900 ´Prins Bernhard´ is afgelopen maandag vertrokken en de H 90 ´Atlantic Princess´ gisteren, waarna de plaats aan de kaai werd overgenomen door de ´Scombrus´. Alle drie de trawlers zijn eerst om horsmakreel gegaan. Is die niet te vinden en/of wordt het te erg met de overal aanwezige makreel, dan wordt de aandacht verlegd naar de blauwe wijting. Links op de achtergrond twee trawlers van Parlevliet & Van der Plas. De ROS 171 ´Maartje Theadora´ zou vandaag (vrijdag) een proefvaart met genodigden gaan maken met een zeil/vlieger van SkySails. De KW 172 ´Dirk Diederik´ is vorige week na een uitgebreide verbouwing voor een groot deel als nieuw naar de visgronden vertrokken en vist inmiddels op blauwe wijting.

Trawlerdrukte in havens IJmuidenIn tegenstelling tot Vrolijk en P&P heeft rederij Van der Zwan geen vestiging op IJmuiden. Vorige week losten de SCH 302 en de SCH 54 van de Scheveningse rederij hun vangsten blauwe wijting, horsmakreel en makreel in de vrieshuizen van Kloosterboer aan de Trawlerkade. Het wordt vanaf nu rustiger in IJmuiden. De SCH 54 is onder Peruaanse vlag gebracht (thuishaven Callao, scheepsnummers doen ze niet aan in Peru) en vorige week vrijdag vertrokken richting Pacific. De SCH 302 is afgelopen maandag vertrokken richting Mauritanië. Het zal dus enige tijd duren voordat deze trawlers IJmuiden weer aandoen.