Demonstratie van de ST 8. Op de voorgrond de visserijkoningin (rechts) en het u2018vrouwtje van stavorenu2019
Demonstratie van de ST 8. Op de voorgrond de visserijkoningin (rechts) en het u2018vrouwtje van stavorenu2019

Schieraal op weg naar...

Algemeen

STAVOREN – Met het weer laten zwemmen van een grote geslachtsrijpe schieraal werden vorige week vrijdag de Visserijdagen Stavoren geopend. De dikke paling van bijna 4 pond was gevangen door Klaas Wouda (ST 23) onder de Afsluitdijk. De Friese Skutjessiel-commentator Klaas Jansma uit Garyp was de eer te beurt gevallen het tweedaagse feest te openen. Jansma wenste de schieraal succes toe met de voortplanting in de Saragossazee, en sprak de wens uit dat de IJsselmeervissers er ook wat van terugkrijgen.

Niet druk, maar wel erg gezellig. Zo kunnen de tweejaarlijkse visserijdagen goed omschreven worden. En met op en top promotie voor de visserij en het vissersberoep. Gerda Blaauw-Wolthuis – een zus van voorzitter Luuk Wolthuis (ex-ST 14) – is de ‘koningin’, en zij paradeert twee dagen lang samen met het Vrouwtje van Stavoren. Gratis vis, gerookt en/of gebakken, geven de juiste sfeer. Willem Zwaan (een zoon van veilingmeester Frans Zwaan en opvarende van de ST 20) heeft een aardige vistafel samengesteld en geeft uitleg. Er ligt een grote houting, die door de ST 8 met de saande netten is gevangen. Via Sietze Boersma (die in het winterhalfjaar Noordzeevisser is) is ook een grote spinkrab aangeleverd. Uit de fuiken van de ST 21 komt een grote rivierprik. De ST 1 heeft een zeepaardje op het Wad gevangen. Zwaan: ,,Die zijn bij ons bijzonder, maar ik zag ze op vakantie in Griekenland voor anderhalve euro op de markt liggen. Bakken vol.’’ Zaterdagmiddag voert de ST 8 in de havenmond een fraaie demonstratie uit met verschillende vangsttechnieken: schietfuiken, snoekbaarsnetten en palingkistjes. Helaas kan het commentaar van Wolthuis daarbij niet opbeurend zijn. Stavoren heeft vorig jaar een grote klap te verwerken gekregen in de saneringsronde op het Ijsselmeer. Anderzijds is de ST 50 behouden, want die vist nu na verlenging als ST 23. Ook de gebroeders Zwaan hebben geïnvesteerd middels aankoop van de IJsselmeerkotter HK 21 en deze in te richten als garnalenkotter ST 1. ‘Om elkaar te versterken’ ligt de Makkummer garnalenkotter WON 77 ook in Stavoren. Schippersvrouw Sjierie Poepjes maakt met een groot spandoek reclame voor de Transnationale Garnalen-PO. De tekst is onder het strijken bedacht: Geen gemaal, over de Garnalen, Samen Sterk, Transnationaal? Schipper Arend moet er mee op de foto.
Ook schipper Pieter Wouda van de ST 20 is in de pen geklommen. Hij heeft een groot spandoek opgehangen, waarin hij zijn frustraties niet onder stoelen of banken steekt. Wouda kan het niet hebben dat vissers moeten bewijzen op het Wad te passen. Hij beschikt over een brief van de Waddenvereniging waarin deze aangeeft dat de visserij een grotere bedreiging voor het Wad is dan gaswinning, en dat het een speerpunt is om de visserij ‘danig te hervormen’. De sector zij gewaarschuwd.