NVWA handelt

overtredingen

bestuurlijk af


UTRECHT - De NVWA gaat vanaf april een groot aantal overtredingen van de Visserijwet 1963 bestuursrechtelijk beboeten.


Met het bestuurlijk beboeten kan in veel gevallen sneller en eenvoudiger opgetreden worden en overtreders lik op stuk worden gegeven, aldus de NVWA in een verklaring. Het blijft mogelijk om overtredingen voor te leggen aan het Openbaar Ministerie.

De NVWA had al de mogelijkheid om herstelsancties als een last onder bestuursdwang en een last onder dwangsom op te leggen. Daar komt de bestuurlijke boete nu dus bij. 

In overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Openbaar Ministerie (OM) begint de NVWA met het bestuurlijk afdoen van relatief eenvoudige overtredingen. Na een evaluatie volgt dan de volgende categorie.

In de Regeling Bestuurlijke boete Visserijwet 1963 wordt per overtreding uitgelegd welke boete kan worden opgelegd.

In het jaar 2020 startte de overheid een internetconsultatie. Daarop kwamen vier reacties: van belangenorganisaties van beroepsvissers, van een bedrijf dat passagiersvaart en veerdiensten verzorgt en van een advocatenkantoor. Niemand had principieel bezwaar tegen invoering van een bestuurlijke boete. Het voorstel voor invoering van een bestuurlijke boetes in de visserij werd in 2022 zowel in de Tweede Kamer als de Eerste Kamer als hamerstuk afgedaan. De wetswijziging betreft zowel overtredingen van het Europees visserijbeleid als de IJsselmeervisserij. 



Anne-Marie

Kats naar

ministerie LNV


ZOETERMEER/DEN HAAG - Anne-Marie Kats verruilt per 15 april het Pelagisch Adviescomité (PELAC) voor het ministerie van LNV.


Bij LNV wordt Kats senior beleidsmedewerker voor de internationale visserij-onderhandelingen. In die hoedanigheid zal zij als onderdeel van een team de internationale onderhandelingen in Noordwest-Europa gaan doen, zoals die van de EU met het Verenigd Koninkrijk, met Noorwegen en met de andere kuststaten.

Kats (37) heeft marine biologie gestudeerd in Wageningen en kwam 13 jaar geleden - via een project bij de PELAC op kantoor van het toenmalige Productschap Vis - bij de Visfederatie te werken. Daarna werkte ze anderhalf jaar bij de Aquaculture Stewardship Council en ruim vijf jaar als secretaris van de PELAC.

Een opvolger voor Kats bij de PELAC is al in beeld. Het secretariaat van de PELAC te Zoetermeer wordt verder bemand door assistent Merel Barbosa.