Franse

handelaar

doneert

glasaal


AMSTERDAM – De Franse handelaar Gurruchaga heeft een overschot van 60 kilo glasaaltjes geschonken aan Stichting DUPAN.


De circa 150.000 glasaaltjes zijn eind maart door Daan Gerssen, Martin van Wettum, Theo Rekelhof, Bert Klinkhamer en Peter Kooistra in gekoelde dozen in ontvangst genomen. De vijf beroepsvissers hebben deze vervolgens in hun regio uitzet in het Amstelmeer, de Westeinderplas, de Vechtboezem, de Kromme Mijdrecht, het Wieringerrandkanaal, de Westeinderplas, de Vechtboezem, de Vinkeveenseplassen en het Markiezaatsmeer. 

De glasaalvangsten aan de Franse kust zijn ontzettend goed dit voorjaar, meldt DUPAN. Gurruchaga – de grootste actieve glasaalhandelaar in Frankrijk - heeft daardoor een overschot en besloten een donatie te doen aan DUPAN. Deze glasaaltjes zijn afkomstig uit de Loire-monding. 

Jaarlijks organiseert DUPAN een tender onder alle glasaalaanbieders. Vorige maand werd 720 kilo bij Gurruchaga aangekocht voor uitzet in Nederland. 



Vispassages

van groot

belang


WAGENINGEN - Vispassages blijken voor 35 van 38 onderzochte inheemse vissoorten van groot belang.


Dat blijkt uit een publicatie van Wageningen UR in het wetenschappelijk tijdschrift Ecological Engineering. Voor het onderzoek werden alle bekende gegevens van 82 vispassages gecombineerd met de landelijke verspreidingsgegevens van vissen. Niet alleen klassieke trekvissen als zalm en paling, maar ook soorten die niet echt als treklustig bekendstaan maken gebruik van de waterbouwkundige kunstwerken.

Omdat er in de Nederlandse wateren ontelbaar veel stuwen en dammen aanwezig zijn worden bewegingen van vissen tussen bijvoorbeeld schuil-, voedsel-, en paaigebieden ernstig gehinderd. Dit heeft op veel plaatsen geleid tot een ecologisch lage kwaliteit van de visstand, met een beperkte biodiversiteit. Het verwijderen van waterwerken zal in Nederland moeilijk gaan. Om aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te voldoen hebben waterschappen en Rijkswaterstaat honderden vispassages aangelegd, om noodzakelijke verbindingen tussen wateren te herstellen.

Uit het onderzoek blijkt dat het belang van goed functionerende vispassages voor de diversiteit aan vissoorten wel eens groter zou kunnen zijn dan voorheen werd gedacht. Ook blijkt dat kort onderzoek het aantal soorten dat de vispassages passeert onderschat.