Verwarrend


Het heet een Visserij Ontwikkel Plan. Zo door LNV gelanceerd. Maar de 30 miljoen euro die de rijksoverheid voor uitvoering van dit VOP beschikbaar stelt is niet voor de visserij.

,,Verwarrende naam, en dat hoor je ook in de reacties vanaf zee’’, zegt ook Martin Scholten over het VOP. ,,Dit budget is voor de breedte van de visserijgemeenschappen inclusief visclusters aan de wal om aan te kunnen sluiten op veranderingen op de Noordzee voor de visserij .’’

Het VOP-geld is puur voor de visketen aan de wal; zowel voor bedrijven als visserijgemeenschappen. Naast de 30 miljoen euro vanuit Den Haag wordt vanuit de regio’s nog eens dik 50 miljoen euro bijgelegd voor de projecten. Dat is deels geld die gemeentes en provincies beschikbaar stellen of waarvoor andere fondsen worden aangeschreven Maar waar sprake is van commerciële belangen staat het bedrijfsleven daarvoor aan de lat.

Minister Adema omschreef de doelstellingen vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer als volgt: behoud en ontwikkeling van landzijdige visclusters (waaronder visafslagen) én behoud en ontwikkeling van andere (sociaal-economische) activiteiten die qua karakter passen bij de identiteit van en bijdragen aan het sociaal-cultureel erfgoed en werkgelegenheid.

Voor de visserij zijn er andere budgetten en potjes, zoals ENERGIEVIS (28 miljoen euro) en de vorige maand geopende subsidieregeling ‘Innovatieve projecten in de visserij’ (6,6 miljoen euro).

Voor de subsidieregeling ENERGIEVIS zijn eind vorig jaar maar liefst 85 aanvragen binnengekomen, waarna het aanvankelijke budget van 20 miljoen euro is opgehoogd. ,,We zijn blij dat zoveel vissers willen innoveren’’, aldus de RVO vorige week in een nieuwsbericht.