H Jo-Anne Loosman (links) en Else Talsma maken een (hoopvolle) documentaire over de visserij.
H Jo-Anne Loosman (links) en Else Talsma maken een (hoopvolle) documentaire over de visserij. nn

Visserij-documentaire in de maak

‘Op Hoop van Zeeën’

URK – Twee studenten Journalistiek, Jo-Anne Loosman en Else Talsma, maken een documentaire over de visserij. De première staat gepland op 22 juni in Utrecht.


Loosman (19) en Talsma (21) zitten in hun derde jaar. Beiden doen momenteel de minor CampusDoc van de Hogeschool Utrecht. Toen ze de kans kregen daarvoor een documentaire te maken was het onderwerp snel bepaald: de Urker visserij. Jo-Anne Loosman komt van Urk en voelt een sterke band met de visserij.

Haar overgrootvader was Willem Foppen die in 1966 met zijn zoon Klaas gebleven is op de UK 58. Haar oom Jochem Foppen kwam om met de UK 165 in november 2019. ,,Ze zijn altijd visserman geweest en hebben daarvan genoten tot hun dood. Dat heeft mij geïnspireerd om voor mijn opleiding een documentaire te maken over de visserij. Het wordt een hoopvol verhaal, over een vissersgezin dat niet saneert maar uit liefde voor het vak een tweede kotter erbij neemt en gaat exploiteren. Ik wil laten zien waarom je nog zou willen vissen, ondanks alle tegenslagen, regels en risico's. Ook wil ik de vissersvrouw een grote rol geven in het verhaal, aangezien die rol ook is veranderd door de tijd.’’

Loosman maakt de documentaire samen met de Friese Else Talsma. Beiden vonden elkaar in de mening dat het platteland inclusief de visserij maar weinig aandacht krijgt. De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gaan. De studentes filmen (bijna) alles zelf en regelen research, regie, het geluid en zaken als kleurcorrectie en muziek. Eind mei gaan ze een reisje mee met de twinrigger UK 200 op kreeftjes.

Het totale project kost een kleine 5.500 euro, en daarvoor zijn ze een crowdfunding-actie gestart (www.voordekunst.nl), waarbij geprobeerd wordt om de donateurs zoveel mogelijk bij de documentaire te betrekken.


'Op Hoop van Zeeën' gaat officieel in première op 22 juni, tijdens het CampusDoc Film Festival in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Daarna zal de documentaire ook op Urk te zien zijn. Meer informatie over datum en locatie volgt nog. Updates over de documentaire kunnen gevolgd worden via Instagram: @ophoopvanzeeen_docu.