Afbeelding
Tiemen Ras

Zeepaardje op de mijlen voor IJmuiden

URK - Eind maart ving de PH 63 ‘Soli Deo Gloria II’ op de mijlen voor de kust bij IJmuiden een kortsnuitzeepaardje, een vrouwtje. Opvarende Tiemen Ras had dat nog nooit meegemaakt en hij vist al 34 jaar. 

Toch is deze soort in de laatste jaren algemeen geworden voor de Nederlandse kust. Er worden er jaarlijks tientallen gevonden op de stranden, ook levend. Ecomare vangt ze zelfs op. In de Waddenzee en de Zeeuwse wateren zijn ze ook flink toegenomen. 

Biologen vermoeden een verband met de opwarming van de zee, waardoor deze zuidelijke soort naar het noorden opschuift. Zeepaardjes zijn echte kustbewoners, die in wiervelden en dergelijke leven, en dat is mogelijk de verklaring dat Tiemen Ras ze niet eerder is tegengekomen; op zulke plekken wordt niet zo veel gevist. En grotere kotters moeten natuurlijk buiten de 12 mijl blijven.

Er is nog een ander soort zeepaardje in het Noordzeegebied, het langsnuitzeepaardje, maar als die al in Nederland voorkomt is het een heel zeldzaam dier. Ecomare conservator Arthur Oosterbaan heeft die nog nooit gezien. 


Overigens is dit een vrouwtje (zie foto). Het heeft namelijk geen broedbuidel. Het vrouwtje deponeert haar eitjes in de buidel van het mannetje, dat ze uitbroedt. Zo worden de taken keurig verdeeld. Bij zeenaalden gaat het net zo.


Iets bijzonders gezien op zee, of iets vreemds op de visband? Stuur één of liever meerdere foto's naar informatiedienst@ecomare.nl. Graag scheepsnaam, de namen van mensen in beeld en positie van de vondst ook doorgeven. De natuurkenners van Ecomare of de archeologisch specialisten van Kaap Skil zullen de vondst dan nader toelichten.

Afbeelding
Afbeelding