Tweede Kamer verwerpt moties voor uitbreiding rechten

Additionele kokkelvergunning blijft persoonsgebonden

DEN HAAG – De overheid gaat de rechten van de overgebleven groep additionele handkokkelvissers niet uitbreiden.


De Tweede Kamer verwierp vorige week een tweetal moties van de PVV (mevrouw Nijhof-Leeuw). Mevrouw Nijhof-Leeuw hield een warm pleidooi om overdraagbaarheid van de additionele kokkelvergunningen te onderzoeken en dat bij ziekte gebruik door derden mogelijk wordt. In februari werd door deze groep kokkelvissers een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden.

Minister Adema had al eerder in een Kamerbrief uitgelegd dat bij uitkoop van de per 2005 verboden mechanische kokkelvisserij op de Waddenzee in 2006 uit coulance tien tijdelijke en niet-overdraagbare persoonsgebonden extra handkokkelvergunningen zijn uitgegeven. Van de aanvragen destijds werden er tien opvarenden uitgeloot en kwamen er elf op de wachtlijst. Die wachtlijst bestaat nu niet meer, er zijn beugelaars die de additionele vergunning in de tussentijd hebben ingeleverd.


In debat met de Tweede Kamer ontraadde Adema de beide moties ten zeerste. ,,Dit moeten we echt niet doen. Dit geeft ook rechtsonzekerheid en heeft een precedentwerking die we niet kunnen hebben.''

De minister zei in het Kamerdebat ook dat mechanische vissers destijds al financieel gecompenseerd zijn en dat bij het overdraagbaar maken van de additionele vergunningen bedrijven eigenlijk tweemaal gecompenseerd zouden worden. Maar dat is niet correct, reageert Jaap Holstein, destijds secretaris van de Kokkel-PO. Holstein legt uit dat de opvarenden van de schepen konden kiezen: gebruik maken van een sociaal vangnet voor omscholing en/of een aanvullende werkloosheidsuitkering óf opteren voor een additionele handkokkelvergunning zonder financiële vergoeding. Met name jongere bemanningsleden kozen voor het laatste.

Voor de uitkoop van de mechanische kokkelvisserij op de Waddenzee is aan de bedrijven destijds 85 miljoen euro uitgetrokken, voor uitvoering van het sociale plan 7,5 miljoen euro.

Er zijn 21 traditionele (overdraagbare) handkokkelvergunningen. Van de huidige groep van tien additionele kokkelvissers heeft een handvol in de loop der jaren een reguliere handkokkelvergunning gekocht die zij op hun beurt kunnen verhuren aan derden. Aan de Tweede Kamer schreef Adema dat een reguliere overdraagbare handkokkelvergunning is verkocht voor ruim een half miljoen euro.