Spuikommen

gesloten voor

garnalenvissers


DEN HAAG – De minister voor Natuur en Stikstof heeft de gedoogbeschikking voor de garnalenvisserij gewijzigd: de twee spuikommen bij Kornwerderzand en Den Oever zijn gesloten.


Directe aanleiding tot de wijziging is de spieringaanvoer door enkele garnalenvissers de afgelopen maanden. Spieringvisserij is zonder vergunning verboden. In een brief aan de Tweede Kamer schreef de minister van LNV eerder het volstrekt onacceptabel te vinden dat een aantal vissers bewust op spiering lijkt te vissen. Betrokken vissers noemen het bijvangst.

LNV wijst er op dat er in de praktijk specifiek in de spuikommen is gevist (geen reguliere locatie om op garnalen te vissen, maar wel voor spieringvisserij), dat geregistreerde spieringvangsten disproportioneel zijn en dat soms zelfs uitsluitend spiering zonder garnalen zijn geregistreerd door de vissers. Vanuit het voorzorgsbeginsel passen de spuikommen daarom niet meer binnen de reikwijdte van de gedoogbeschikking voor garnalenvissers.


Waarschuwing

,,LNV heeft nu besloten om per direct het middel ‘gesloten gebied' voor ALLE vergunninghouders te hanteren. Dan weten we ook wat de lijn kan zijn in toekomstige gevallen'', appt de Nederlandse Vissersbond als waarschuwing aan de garnalenvissers.