‘Bodemvisserij

ten onrechte

geweerd’


BRUSSEL – De regelgeving waarmee de Europese Commissie kwetsbare gebieden sluit voor diepzee-bodemvisserijen deugt niet en moet opgeschort worden, vindt de belangenorganisatie EBFA.


Door de EC worden steeds meer kwetsbare mariene ecosystemen (KME’s) gesloten voor bodemvisserijen. In een door Renew Europe georganiseerd event in het Europarlement stond de vraag centraal hoe de EC haar beleid ter bescherming van deze KME’s kan verbeteren. Het gaat om 87 gebieden in met name zuid-Europese wateren, in totaal 16.400 vierkante kilometer.

De European Bottom Fishing Alliance (EBFA), die meer dan 20.000 vissers en 7.000 Europese vaartuigen vertegenwoordigt, nam de gelegenheid te baat te wijzen op de tekortkomingen van het beleid, dat volgens de EBFA veel te ver gaat. Steun kreeg de organisatie van een aantal wetenschappers. Gewezen werd onder meer op een gebrek aan wetenschappelijke gegevens, de statische visserijen (longline) die onevenredig zijn getroffen, 30 procent minder vangsten, 20 procent meer inspanning en de zeer brede bufferzones.

De EC heeft toegezegd de regelgeving te analyseren en eventueel te herzien, in 2025. ,,Veel te laat'', vindt EBFA-voorzitter Ivan López van der Veen, die opriep tot directe opschorting van de gebrekkige regels.