H Nieuwbouw achter de visafslag van Scheveningen, met op de gevel Plugge's puur, vis met een verhaal.
H Nieuwbouw achter de visafslag van Scheveningen, met op de gevel Plugge's puur, vis met een verhaal. WMdH

Scheveningse visgroothandel neemt nieuw bedrijfspand in gebruik

Gebroeders Plugge tonen ambities

SCHEVENINGEN - Tientallen gesprekken gingen eraan vooraf om het gebied achter de Scheveningse visafslag een juiste invulling te geven. Krap twee jaar geleden stond het licht eindelijk op groen en konden de gebroeders Dirk en Wim Plugge hun wens in vervulling zien gaan. Met het nieuwe en veel ruimere bedrijfspand tonen de beide broers hun ambities.


Maandagmiddag 25 maart verwelkomden Dirk (45) en Wim Plugge (42) tijdens een ‘Open Huis’ al hun relaties uit de vishandel en de visserij. Vanaf vier uur konden de genodigden een kijkje nemen in het nieuwe en strak gestileerde bedrijfspand. Aan de overkant daarvan hadden de broers in een deel van de visafslag flink uitgepakt. Er was aan lekker eten en vis geen gebrek.


Ruimte

Voor de gebroeders Plugge betekent de nieuwbouw een mijlpaal. De oude locatie, een paar honderd meter elders achter de visafslag, bood niet meer dan 400 vierkante meter. Nu beschikt het bedrijf over 1.000 vierkante meter vloeroppervlak op de begane grond en nog eens 600 vierkante meter opslagruimte op de bovenste etage. De vriescel heeft een capaciteit van 450 pallets. Op de vorige locatie konden ze 120 tot 130 pallets opslaan in de vriescel.

,,Het was de laatste jaren vaak improviseren. Uiteindelijk wil je met je onderneming vooruit. Daar werken we met z’n allen hard aan. Niet altijd even makkelijk, maar we doen ons best en je moet er de ruimte voor hebben. Nou, die is nu gerealiseerd”, zo stelt Dirk Plugge blij vast.


Personeel

In het nieuwe pand zijn verder een grote koelcel, diverse ruimtes om droogwaar op te slaan, een kleine fileerlocatie, een grote verkoopruimte voor visdetaillisten en marktkooplui en een veel groter kantoor. ,,Dat is een enorme vooruitgang ten opzichte van het oude pand. Mijn vrouw deed aanvankelijk de administratie, soms ook thuis, maar nu hebben we een parttime kracht in dienst. Professionalisering ontkom je niet aan”, aldus Wim Plugge. ,,En daar hebben we nu voldoende kantoorruimte voor.”

Plugge geeft toe dat het niet eenvoudig is om aan goed gemotiveerd personeel te komen, maar klaagt niet. ,,We hebben vijftien personeelsleden en daar zitten er een paar tussen die al heel lang werkzaam zijn voor ons. Vrachtwagenchauffeur Hans Thijsse en Dirk van Duijvenbode uit Katwijk werken hier al ruim dertien jaar. We hebben overigens nog twee Katwijkse werknemers en niet te vergeten Judith Roeleveld. Zij is de enige dame op de werkvloer en doet alle voorkomende werkzaamheden. Zij komt uit een vishandelsfamilie en we zijn ontzettend blij met haar”, aldus Wim.


Verder groeien

De Scheveningse personeelsleden hebben vrijwel allemaal een vishandelsachtergrond of zijn super gemotiveerd om de fijne kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Judith Roeleveld is toevallig de dochter van Maart Roeleveld van de firma Roelvis, en Michel Taal is ook al van jongs af aan werkzaam in de vis. Rick Plugge (20), de oudste zoon van Dirk, loopt al een tijdje mee in het bedrijf. Wim heeft een zoon van zestien die ook staat te popelen om aan te sluiten. ,,Qua personeel zijn we goed op dreef en daar zullen we scherp op blijven, want het doel is om verder te groeien.”

Vis kopen de twee broers niet alleen op de Scheveningse visafslag. Wim: ,,Rode poon en mul kopen we hier, maar kabeljauw, schelvis en heilbot komen uit Denemarken, van onder andere de afslagen van Hirtshals, Strandby en Hanstholm.” Plugge levert aan visdetaillisten in een steeds groter deel van het land en dat betekent dat de meeste vis kant-en-klaar gesneden en verpakt moet zijn. Omdat fileren een vak apart is, besteden de broers dit uit.


Urk

Alle verse in Denemarken gekochte vis komt via Urk naar Scheveningen. ,,Wij laten deze verse vis, maar ook de zalm uit Noorwegen, bij KiloFresh op Urk fileren. Dat is logistiek voor ons heel handig. Als we het eerst hier laten komen en dan weer naar een locatie sturen om de vis te fileren, dan vergt dat meer tijd”, legt Dirk uit.

Directeur Kees Kramer van KiloFresh, die ook aanwezig was tijdens het ‘Open Huis’ afgelopen maandag: ,,Voor Plugge snijden we zalm en kabeljauw. Op Urk snijden we sinds zes jaar onder deze naam. We richten ons vooral op de horeca-groothandel. Met Plugge hopen we een langdurige relatie in stand te kunnen houden.”

Plugge is dik tevreden met de kwaliteit die uit Denemarken komt. Wim Plugge: ,,In de tijd dat mijn vader de zaak runde, hadden we op Scheveningen volop rondvis. Kabeljauw, wijting en af en toe koolvis. Zeker in de jaren zeventig. Maar ja, tijden veranderen, dus moet je andere bronnen aanboren wil je je klanten blijven voorzien van goede producten uit zee.”


Geschiedenis

Nadat hij eerst in de visserij werkzaam was geweest, startte grootvader Dirk Plugge, waarvan een vergroting aan de wand in het kantoor hangt, in 1932 met het uitventen van vis en haring. Op Scheveningen behoorde hij toen tot de groep ‘negosianten’, destijds vooral vrouwen.

,,Dat uitventen deed grootvader in het Haagse Spoorwijk. Met een handkar en later een bakfiets toog hij elke dag naar Den Haag. Begin jaren zeventig nam mijn vader het van grootvader over en hij zag kans om marktplaatsen in Etten-Leur, Vianen en Werkendam te bemachtigen. Dat was een behoorlijk grote stap. Verse vis was de hoofdmoot toen, maar hij verkocht op de markten ook hier op Scheveningen gebakken vis. In 1992 betrok mijn vader het pand achter de visafslag, nadat-ie zeven jaar vanaf de Treilerweg werkte. Dichtbij de haven en dus dichtbij het product. Dat zag-ie goed”, aldus Wim Plugge.


Vader Dirk genoot maandag van de belangstelling en raakte niet uitgesproken over de ambities van zijn twee zonen en het goed geoutilleerde bedrijfspand. ,,Daar kunnen ze een toekomst mee opbouwen”, zo eindigt Dirk senior.


Tekst en foto's: 

W.M. den Heijer

H Trotse eigenaren met hun ouders. Van links naar rechts: Wim en Joanne Plugge, Dirk en Gerda Plugge en Dirk senior met Bep Plugge.
H Producten staan gereed om opgeslagen te worden. Daarvoor is nu veel meer ruimte.
H Rick Plugge en Michel Taal bezig met het verwerken van de bestellingen uit een steeds groter deel van het land.
H Wim Plugge brengt een bestelling naar een klant die buiten staat te wachten.