H Marten Poelman en Bauke Hoekstra, de komende en gaande voorzitter van de VVU.
H Marten Poelman en Bauke Hoekstra, de komende en gaande voorzitter van de VVU. Rein Brands

Marten Poelman

nieuwe voorzitter

Urker vishandel


URK - Marten Poelman heeft de voorzittershamer van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk overgenomen van Bauke Hoekstra.


Bauke Hoekstra was vijf jaar onafhankelijk voorzitter van de Urker vishandelsvereniging als opvolger van Evert Jansen. Uit handen van wethouder Nathanaël Middelkoop kreeg de scheidende voorzitter een aandenken namens de gemeente Urk.

Marten Poelman (61) is al jaren bestuurslid van de VVU, als penningmeester ook lid van het dagelijks bestuur. Vijftien jaar geleden kwam de geboren Fries in de Urker visindustrie. Momenteel is hij (nog) directielid van Brands Fish, het voormalige Baarssen Fish Processing. Eerder werkte Poelman bij Jaczon, Heiploeg Shellfish en Anova. 

Op de jaarvergadering van de VVU vorige week werden de leden geïnformeerd over urgente thema’s, namelijk: onzekerheid over aansluitingen op het elektriciteitsnet (de stroomcapaciteit is wel voldoende), wateraansluitingen en het warmtenet op het nieuwe bedrijventerrein Port of Urk. Port of Urk wordt bouwrijp gemaakt, maar bedrijven die zich daar willen vestigen kunnen vooralsnog geen drinkwateraansluiting voor grootverbruik krijgen. En bestaande visbedrijven moeten investeren in buffertanks om verzekerd te zijn van voldoende water. Ook huisvesting van de pakweg duizend arbeidsmigranten is een belangrijk thema voor de visindustrie.

Niet alleen werd er afscheid genomen van Hoekstra als voorzitter, maar ook van bestuurslid Gijs van der Lee. Hendrik van Veen (Diepvries Urk) werd gekozen in de plaats van Van der Lee.