Afbeelding
nn

‘Lammeren onder wolven’

Vissers op de koopvaardij in WO II

KATWIJK – Twee Katwijkse haringvissers stappen over naar de koopvaardij net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en maken op de oceanen de strijd mee tegen de Duitse en Japanse vijand.


Deze maand verscheen het boek ‘Lammeren onder wolven’ van Jacob Haasnoot (1951). Het boek gaat over de grote rol van de koopvaardij in de oorlog, waargenomen en verteld door de ogen van twee jonge mannen, de broers Jacob en Cornelis Haasnoot. Zij staan symbool voor de 32.000 bemanningsleden van de Nederlandse koopvaardij die streden voor onze vrijheid.

Cornelis (1921) is de vader van de auteur. Zoals vele Katwijkers in die jaren begint hij op 13-jarige leeftijd op een haringlogger, maar net 18 jaar monstert hij in oktober 1939 aan op zijn eerste koopvaardijschip. Oudere broer Jacob (1920) had een jaar daarvoor dezelfde overstap gemaakt. Bij het uitbreken van de oorlog worden zij vaarplichtig frontsoldaat.

Cornelis zou pas in februari 1946 terugkeren in Katwijk, na heel veel riskante reizen over de Atlantische Oceaan. In 1950 werd hij weer visserman en schipperde tot zijn overlijden in 1964, mede als gevolg van onverwerkte trauma’s, op onder meer de VL 153 en de KW 169. Jacob maakte de oorlogshandelingen in het verre oosten mee en overleed in een Jappenkamp, pas 22 jaar oud.


Lammeren onder wolven wordt uitgegeven door Triple Boeken en telt 300 pagina’s. De titel verwijst naar de koopvaardijschepen als weerloze lammeren en naar de wolven als de jachtbommenwerpers en de U-boten.