H Twee rijen met spiralen in de beide boomkortuigen van de UK 284.
H Twee rijen met spiralen in de beide boomkortuigen van de UK 284. Jan Koffeman

Spiralen in plaats van wekkers

UK 284 experimenteert met Helixtuigen

EEMSHAVEN – De UK 284 ‘Cornelis Zeeman’ experimenteert met Helix-tuigen, een tuig met spiralen in plaats van wekkers. ,,We hebben nog een lange weg te gaan.''


Maandag stoomde schipper Jan Koffeman vanuit de Eemshaven naar de Hollandse kust om op de mijlen voor IJmuiden op een tongbestek te gaan vissen, de derde week met het Helix-tuig. De voorgaande twee weken werd er op een mix-bestek beoosten het wrak van de UK 2 gevist. Per kant zijn er vijftig spiralen in de netten bevestigd, over twee rijen verdeeld.

,,Er zit wel leven in, maar nog niet genoeg’’, zei Koffeman vorige week vrijdag na vervoegde binnenkomst. ,,Maar het verschil in de afgelopen week met onze buren UK 34 en ST 27 is wel een stuk kleiner dan de voorgaande week. Toen besomden we meer dan de helft minder. Na de eerste week hebben we alles weer wat aangepast, de spiralen wat losser laten hangen. We hadden nu 700 kilo zwartvis met 2.400 schol en 950 kilo mix. Het brandstofverbruik was 18 ton, waar we normaal gesproken 25 ton verdraaien. Dat is dus pakweg 5.000 euro zuiniger aan gasolie met de Helix-tuigen. We zien vooruitgang, maar we zijn er nog lang niet.’’


Afgelopen dinsdag meldde Koffeman dat de eerste trekken op tong niet veelbelovend waren. Er lagen meerdere kotters bij elkaar op dit bestek op hardere grond voor IJmuiden. ,,Denk dat we het zwaarder moeten maken...'' De UK 284 is vervolgens weer wat noordelijker gaan vissen.


Uitdaging

De UK 284 is de eerste bokker die volle weken met het Helix-tuig experimenteert. De SC 1 heeft vorig jaar april een dagje getest. Daarna is RapiD Engineering als initiatiefnemer eerst een zoektocht gestart naar slijtvaste draaiwartels. 

,,We zien vooruitgang. Sommige trekken lukt het om met de Helix net zoveel als met de wekkers te vangen, althans met schol, tarbot en griet. Dus het moet kunnen, maar het is lastig om dat constant te houden. De uitdaging is vooral om de visserij vast zien te houden als het drukker op je bestek wordt'', zegt projectleider Riekelt Post.


Schipper Jan Koffeman besloot donderdag om na drie weken met de spiralen weer om te schakelen naar de wekkerkettingen.

Het praktijkonderzoek met Helix-tuigen is een zogeheten IPC-project (Innovatie Prestatie Contract) met steun van de overheid. PO-Urk is penvoerder.

Afbeelding