H De CC 919999 ‘Scombrus’ wordt begeleid bij het aanmeren in de Scheveningse visserijhaven eerder dit jaar. De SCH 6 ‘Alida’ die voor de kant ligt is inmiddels in Mauritanië aangekomen. (Foto: Bram Pronk)
H De CC 919999 ‘Scombrus’ wordt begeleid bij het aanmeren in de Scheveningse visserijhaven eerder dit jaar. De SCH 6 ‘Alida’ die voor de kant ligt is inmiddels in Mauritanië aangekomen. (Foto: Bram Pronk) bram pronk

Tweede trawler gearriveerd in Mauritanië

Eerste vriestrawlers weer voor de kant

KATWIJK/SCHEVENINGEN/IJMUIDEN – Een deel van de vriestrawlervloot vist, maar er ligt ook al een deel weer voor de kant. Blauwe wijting, makreel en zilversmelt zijn nu de doelsoorten. Voor de twee schepen bij Mauritanië zijn dat sardine, makreel en horsmakreel.


Diversiteit bij Cornelis Vrolijk. De SCH 81 ‘Carolien’ heeft een reis op blauwe wijting gedaan, lost in IJmuiden en zal na de Pasen aan een zogeheten combi-reis beginnen op blauwe wijting en zilversmelt. Hetzelfde geldt voor de SCH 24 ‘Afrika’, die afgelopen woensdag in IJmuiden binnen is gekomen met een lading blauwe wijting en volgende week zaterdag ook uit zal gaan voor een combi-reis.

De Franse afdeling van CV zit ook op blauwe wijting. De FC 716900 ‘Prins Bernhard’ is deze week begonnen aan een nieuwe reis en zit weer noordwest van Ierland. Afgelopen woensdag vertrok na het lossen de CC 919999 ‘Scombrus’ uit IJmuiden richting deze blauwe wijting-gronden. 

Makreel was de doelsoort van de H 72 ‘Frank Bonefaas’. De Brit begon de laatste reis in de noord en ging achter de trekkende makreel aan tot het noorden van de Golf van Biscaje. Na het lossen in Vlissingen stoomt de trawler naar IJmuiden voor een stilligperiode tot de haringtijd.

Voor de drie Wirontrawlers zit de visserij er voorlopig ook op. Het span H 1100/H 2200 is na het lossen van de vangsten in Velsen naar Scheveningen gestoomd en daar blijven de schepen stilliggen tot de haring. Ook de SCH 27 ‘Wiron 1’ ligt nu stil in de Scheveningse haven. De H 1100 en H 2200 gaan een dezer dagen in dok, op de Oranjewerf te Amsterdam.

Vanaf begin dit jaar vist de SCH 123 ‘Zeeland’ in de wateren van Mauritanie. De visserij (sardine, makreel, horsmakreel) is ‘niet optimaal’. Vorige week loste de trawler in Nouadhibou, en deze week werd weer aangevangen met de visserij.


Repareren

De SCH 302 ‘Willem van der Zwan’ van rederij W. van der Zwan & Zn vist west van Schotland/boven Ierland op blauwe wijting. De trawler is halverwege de vierde reis en de visserij is goed. 

Collega SCH 6 ‘Alida’ loste eerder deze maand vooral makreel in Scheveningen en is vorige week dinsdag vertrokken richting Afrika. Deze week zou begonnen worden met de visserij in de wateren van Mauritanië. Afgelopen dinsdag werd in de havenstad Nouadhibou emballage gelost, zodat er hier ter plaatse voorraden staan voor de komende visserijcampagne.

Waar vorige maand nog alles vissende was op blauwe wijting lagen begin deze week vrijwel alle trawlers van Parlevliet & Van der Plas in IJmuiden. ,,Een paar weken aan het repareren’’, is het korte commentaar van CEO Diek Parlevliet. De KL 855 ‘Margiris' gaat komende week in dok, bij Damen Shiprepair Amsterdam, de GDY 346 ‘Alina' zou eind deze week op blauwe wijting gaan.