Afbeelding
Fieke de Jong

SGP pleit voor nieuwbouwsubsidies

Vissersplaatsen centraal in Brussel


BRUSSEL – De Nederlandse vissersplaatsen hadden deze week een centrale plaats in het Europees Parlement. Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) opende maandagavond zijn expositie met 25 panelen. Aandacht was er voor de innovatie en visverwerking in visserijgemeenschappen als Yerseke, Bunschoten, Vlissingen, Urk, Katwijk, IJmuiden, Scheveningen en Stellendam, maar wel met de constatering dat die visserijgemeenschappen krimpen en hun traditionele karakter aan het verliezen zijn.

In een voorafgaande conferentie spraken onder meer Urker wethouder Nathanaël Middelkoop, topambtenaar Stylianos Mitolides van de Europese Commissie en directeur Daniel Voces van de visserijbelangenkoepel Europêche over kansen voor de sector. Ruissen pleitte voor Europese subsidies voor nieuwbouw, en ook wil de SGP-politicus schepen groter dan 24 meter niet langer uitsluiten van steun als de eigenaren het schip en/of de motor daarvan willen moderniseren. 

Voces deed een oproep aan Brussel de regeldruk te verminderen. Mitolides gaf niet mee, waarschuwde dat ook de komende jaren niet makkelijk gaan worden en haalde het beruchte Actieplan van de EC nog maar eens aan dat de bodemvisserijen op de korrel heeft.


De expositie kon de maximumtermijn van een week in de centrale hal van het Europees Parlement staan. (Foto's: Fieke de Jong)

Afbeelding