H Cees Meeldijk vorige maand in actie op zijn thuishaven.
H Cees Meeldijk vorige maand in actie op zijn thuishaven. GH

BBB en NSC doen voor het eerst mee

Visserijvertegenwoordigers op lijsten Europarlement

NIEUWEGEIN – Cees Meeldijk is zaterdag tijdens de algemene ledenvergadering van BBB gekozen als nummer zeven op de kandidatenlijst van BBB voor de Europese verkiezingen.


De Wieringer Meeldijk – visserman, EMK-bestuurslid, raadslid in de gemeente Hollands Kroon en historicus - sprak op de ledenvergadering over noodzakelijke veranderingen in het Europese visserijbeleid, met meer oog voor de praktijk. Vorige maand organiseerde Meeldijk op de haven van Den Oever met steun van boeren een vissersprotestactie tegen de Waddenvereniging. Vissersvrouw Anja Keuter uit Urk – fractievoorzitter in de provincie Flevoland - staat op nummer 11 van de Europese BBB-lijst.

De Urker visserijwethouder Nathanaël Middelkoop staat op nummer 6 van de SGP-kandidatenlijst die aangevoerd wordt door Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Bij de ChristenUnie is Anja Haga als opvolger van Peter van Dalen de lijsttrekker. Nummer 4 op de CU-lijst staat Johanna Koffeman-Kramer, tegenwoordig beleidsmedewerker bij de gemeente Urk. Bij het CDA is de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat lijstduwer. De Bat is voorzitter van het Bestuurlijk Platform Visserij.

Visserszoon Daniel Post (UK 237/TX 1) staat nummer 14 op de lijst van NSC. Post studeert internationaal recht in Engeland en liep stage bij Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer, in het bijzonder op het terrein van Europese wetgeving.

NSC doet net als BBB voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. Nederland gaat donderdag 6 juni naar de stembus.