Afbeelding
xx

In Memoriam

Trevor Bartlett


BRIXHAM – Woensdag 13 maart overleed de Britse visserman/vishandelaar Trevor Bartlett. Bartlett was een bekend persoon in de krabwereld, met ook veel connecties in Nederland. Goede vriend Kees Taal schrijft een In Memoriam.


Trevor was een pionier in de visserij, een gerespecteerd visserijondernemer en eigenaar van een verwerkings- en handelsbedrijf in krab vlakbij Brixham in Zuid-Engeland. Zijn visie op ondernemen heeft veel mensen uit de visserij aan het denken gezet, in Engeland maar ook daarbuiten. 

Trevor begon als visserman, vierde generatie in een visserijfamilie. Eerst in de leer geweest bij gerenommeerde vissers, waarna hij met hulp van hen zijn eerste eigen schip kon aanschaffen. Het werd de TH 7 ‘Amadeus’ (waarbij TH staat voor Teignmouth), waarmee hij levende krab aanvoerde. Daarna volgde de TH 77 ‘Euroclydon’ waarmee op kingkrab en ook langoustines werd gevist. De productie- en verkoopactiviteiten in krab werden later gestart in het opgerichte bedrijf The Blue Seafood Factory. De business verliep redelijk voorspoedig. Er konden een paar nieuwe krabkotters worden gebouwd. 

Een bekende uitspraak van Trevor over hoe hij tegen het werken in de visserij aankeek: 1. Goede verdiensten, 2. Je moet van het werk houden en 3. Een goed sociaal leven is belangrijk. Erachteraan zei hij dan: de nummers 2 en 3 zijn niet slecht.  

Tegenslagen waren er ook genoeg, zoals het verlies van een bemanningslid. Daar heeft Trevor veel moeite mee gehad om dat te verwerken. Ook de verwoesting door brand van zijn productiebedrijf voor krab in Paignton was een klap. Maar altijd waren er mogelijkheden om de tegenslagen te overwinnen. 

Op 2 maart werd Trevor getroffen door een hartinfarct, vorige week woensdag overleed hij op 68-jarige leeftijd. Trevor was iemand die naast zijn drukke werkzaamheden voor het bedrijf ook oog had voor de minder bedeelde medemens. Samen met zijn vrouw Celia deed hij aan charity, het in georganiseerd verband hulp bieden aan hulpbehoevenden. 


Wij wensen zijn vrouw Celia veel sterkte en het allerbeste toe.