Natuurorganisaties dreigen met nieuwe juridische stappen

Tweede Kamer: minder Voordelta op slot

DEN HAAG – De Tweede Kamer blijft hameren om meer ruimte voor de visserij in de Voordelta te houden. 


Een grote meerderheid nam dinsdagmiddag een motie hierover aan van SGP, CDA, ChristenUnie, VVD en BBB. Die motie werd ook ondersteund door PVV, NSC, FvD en JA21.

De regering wordt verzocht de voorgenomen gebiedssluiting aan te passen en de garnalen- en ensisvisserij in de Voordelta meer te ontzien dan nu het plan van minister Van der Wal is. Met name wordt gevraagd om overleg over het Brouwershavense Gat, het gebied boven de Bollen van de Ooster en aan de westzijde van de Hinderplaat.

Benadrukt wordt dat het Havenbedrijf Rotterdam primair verantwoordelijk is voor verplichte natuurcompensatie na aanleg van de Tweede Maasvlakte in een Natura 2000-gebied, maar geconstateerd moet worden dat de visserij in de Voordelta daarvan in de praktijk de dupe wordt.

Minister Van der Wal had in april vorig jaar in reactie op een rechterlijke uitspraak een voorstel op tafel gelegd om een groot deel van de Voordelta te sluiten voor alle bodemberoerende visserij. Met dit voorstel zouden voor de visserij belangrijke visgebieden gesloten worden. De Tweede Kamer kwam hiertegen in het geweer: het kan niet zo zijn dat de visserij die part noch deel heeft aan de aanleg van de Tweede Maasvlakte zo zwaar geraakt zou worden door de vereiste natuurcompensatie.


Geen draagvlak

Ook een nieuw voorstel van de regering kan niet rekenen op draagvlak. De impact van de klossenpees van garnalenvissers op de zeebodem in de dynamische kustzone is heel beperkt. Nog steeds vielen belangrijke visgebieden onder de gebiedssluiting. Het voorstel van de minister gaat ervan uit dat 2.455 hectare aan Natura 2000 habitat verloren is gegaan door uitbreiding van de haven, terwijl dat ruim driehonderd hectare minder is (namelijk 2.146 hectare). De compensatie zou een veelvoud daarvan moeten worden; dat zou dus enkele duizenden hectare ten aanzien van gebiedssluiting schelen. In het voorgenomen besluit schreef de minister over sluiting van 29.700 hectare water, waarvan 10.000 hectare boven de Maasmond.

De partijen vragen de regering een nieuw voorstel naar de Kamer te sturen waarin de belangrijkste visgebieden zoveel mogelijk ontzien worden en ervoor te zorgen dat er tegelijkertijd met de gebiedssluiting een goed en uitgewerkt financieel compensatiepakket voorgelegd wordt. De minister heeft aangegeven dat ze bereid is deze handschoen op te pakken en weer in overleg te treden met de visserij, de natuurorganisaties en het havenbedrijf.

 

Noordzeeakkoord

In bredere zin wordt door de Tweede Kamer ook gevraagd de komende gebiedssluiting in de Voordelta mee te nemen in het Noordzeeoverleg. Conform het Noordzeeakkoord wordt 15 procent van de Noordzee verboden voor bodemberoerende visserij, waarvan momenteel 13,7 procent gerealiseerd is.

Natuurorganisaties dreigden vorige maand met een nieuwe rechtsgang als de minister van Natuur en Stikstof niet snel een besluit neemt over de natuurcompensatie. In de Tweede Kamer herhaalde Van der Wal vorige week dat eerst de financiën voor flankerend beleid om getroffen vissers te compenseren rond moeten zijn. Onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie streeft de minister sernaar dat compensatiepakket in juni aan de Tweede Kamer te kunnen voorleggen.


Zowel de visserij als de overheid zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank in 2022. Desgevraagd door GroenLinks-PvdA handhaaft Van der Wal dat hoger beroep. Eerst wil zij van de Europese Commissie duidelijkheid hebben over haar totaalpakket in de Voordelta, daarna kijkt ze verder.