Afbeelding
GvdB

Pais en vree

bij feestelijke

start van het

kreeftseizoen


ZIERIKZEE – Het Zeeuwse kreeftseizoen gaat van start. Er vindt dit jaar geen feestelijke kreeftveiling voor het goede doel door United Fish Auctions plaats. Lennard Timmer (BRU 1) mag formeel de eerste kreeft aanbieden.


De officiële opening is 28 maart, traditiegetrouw in Zierikzee. Vorig jaar was er veel heisa rond de opening van het kreeftseizoen op diverse locaties. Nu is het weer pais en vree. De stichting Promotie Oosterscheldekreeft en de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee organiseren samen de opening volgende week donderdag in Zierikzee. Daarna vervolgen beide stichtingen hun eigen programma.

Kreeftenvisser Timmer overhandigt de eerst gevangen Oosterscheldekreeft aan Han Polman (Commissaris van de Koning van Zeeland), Jeroen van Zanten (groepscommandant van de Onderzeedienst), Ida Sinke (voorzitter van de Zeeuwse kreeftenvissers) en Nelleke Launspach (voorzitter van de stichting Promotie Oosterscheldekreeft).

De vissersboot ‘Lucky Lobster’, met aan boord burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland, de kersverse kreeftenkoningin Margot Dubelaar uit Kortgene, oud kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis en voorzitter Olivier Verwest van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee, ligt eveneens bij de BRU 1 van Lennard Timmer.

Het kreeftenprogramma in Zierikzee zal daar bij aankomst vanaf circa 13.00 uur verder plaatsvinden. Er wordt een volks kreeftenfeest opgetuigd, ook met een veiling voor goede doelen (de stichtingen ‘De bende van het strand’ en ‘Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland’). De stichting van Launspach gaat verder met een chique galadiner in De Kleine Toren van Baarland, met ook een veiling voor het goede doel (Cure for Cancer).


UFA

De 'provinciale' kreeftenveiling van United Fish Auctions B.V. (UFA) kan dit jaar geen doorgang vinden. Zo vlak voor Pasen is het niet gelukt om een compleet programma met aansprekende veilingmeester rond te krijgen. Vorig jaar was er na de sluiting van Colijnsplaat voor het eerst een pop-up kreeftenveiling in Yerseke.

Als alles volgens plan verloopt zal er volgende week wel een reguliere kreeftverkoop zijn op de UFA-afslag in Stellendam.