Tientallen miljoenen voor visafslagen, visserijcoöperaties en visverwerkers

Minister Adema trots op Visserij Ontwikkel Plan

DEN HAAG - Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft ingestemd met het zogeheten Visserij Ontwikkel Plan (VOP) van de visserijregio’s om ketenbedrijven aan wal en visserijgemeenschappen na de grote saneringsronde van afgelopen jaar te ondersteunen.


Met de plannen van de vijf regio's kunnen ketenbedrijven aan wal, zoals visafslagen en -verwerkers en visserijcoöperaties, zich aanpassen aan de transitie van de Noordzeevisserij.

Adema stuurde afgelopen woensdag het 82 pagina’s tellende VOP naar de Tweede Kamer. Het VOP ontwikkeld door het Bestuurlijk Platform Visser onder leiding van Martin Scholten als transitiemanager. Zoals bekend stelt de minister 30 miljoen euro beschikbaar. Vanuit de vijf visserijregio’s wordt daar nog dik 50 miljoen bijgelegd. Het gaat om 32 gekozen investeringsplannen in de regio’s plus twee nationale koepelplannen voor het visserijonderwijs en voor het visserijerfgoed.

De voorstellen worden de komende maanden verder uitgewerkt, waarbij onder meer wordt gekeken of financiering aan Europese regelgeving voldoet. Het definitieve VOP wordt daarna vastgelegd in een convenant dat de minister van LNV en het Bestuurlijk Platform Visserij naar verwachting nog voor de zomer ondertekenen waarna met de uitvoering kan worden begonnen.


Enorm belangrijk

Minister Piet Adema: ,,De uitdagingen waar de Noordzeevisserij voor staat hebben ook aan wal grote sociale en economische impact. Ik vind het enorm belangrijk om oog te houden voor de families en gemeenschappen die dit raakt. Daarom ben ik trots op dit plan, waarmee we met de sector inzetten op een robuuste en duurzame keten die klaar is voor de toekomst. We zorgen ervoor dat cruciale kennis behouden blijft, zetten in op innovaties en dragen zorg voor het culturele erfgoed, omdat visserij eeuwen verbonden is met Nederland.”

Het VOP ligt in het verlengde van de Visie op Voedsel uit Zee en Grotere Wateren die de minister eerder deze maand naar de Kamer stuurde. Die visie beschrijft de koers naar een duurzame en economische gezonde vissersvloot op de Noordzee. De toekomstige vloot is kleiner en past zich aan de veranderende omstandigheden op zee aan. LNV noemt als voorbeeld: flink minder aanvoer van tong en schol en juist een toename van andere vissoorten.