'Word wakker

en sta op tegen

groenwassen

windindustrie!'


URK – Duizenden windmolens in de Noordzee verkopen als natuurherstel. Voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond keert zich tegen deze ‘groenwasserette’ waarbij voor de visserij geen plaats meer is en pleit voor zinvolle natuurbescherming, met de visserij als constructieve partner.


De visserij is de oudste gebruiker van de Noordzee, maar wordt nu geen plaats meer gegund in de nieuwe werkelijkheid op de Noordzee: een industriegebied vol windmolens, baggeraars en kabelleggers. 

Nooitgedagt haalt in een groot artikel in deze Visserijnieuws uit naar de rijke groene milieuclubs, met nauwelijks maatschappelijk draagvlak, die rechtszaken voeren tegen garnalenvissers vanwege ‘bodemberoering’ maar het volheien van de Noordzee met duizenden windmolens toejuichen, die hameren op het voorzorgsprincipe maar alleen als het de visserij betreft. De windindustrie, de baggeraars en de kabelleggers, maar ook de reusachtige container- en cruiseschepen met hun emissies kunnen hun ongeremde gang gaan op de Noordzee.

Van dit meten met twee maten door ngo’s, de windindustrie maar zeker ook politici en Rijkswaterstaat is de visserij de dupe. Het wegjagen van vissers wordt geframed als ‘natuurherstel’, de komst van windmolens als groot maatschappelijk belang en ….ook als natuurherstel.


Onrust

Zijn groene ngo's reclamebureaus voor de industrie geworden? Nooitgedagt wijst op de hierdoor ontstane groeiende maatschappelijke onrust; mensen gaan steeds meer door de met miljardensubsidies gesteunde groenwasserij heen prikken. Ook de politiek lijkt ‘realistischer' te worden. 

Er moet volgens de vissersvoorman een fundamenteel debat komen over de functie van groene clubs en hun financiering. Nooitgedagt: ,,In een toekomst waarin rede en integriteit weer leidend worden kan de Nederlandse Vissersbond een constructieve taak vervullen als partner in natuurbehoud.''