Natuurwet

Timmermans

weggestemd


BRUSSEL – De Natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans moet terug naar de tekentafel.


Dat is wel duidelijk, nu deze week zowel de Visserijcommissie (op voorstel van de EVP-fractie en van SGP’er Bert-Jan Ruissen namens de ECR) als de Landbouwcommissie uit het Europees Parlement het voorstel van Timmermans verworpen hebben.

In zijn plan wil Timmermans wettelijk vastleggen dat planten en dieren ter land en ter zee ‘hersteld’ worden op het niveau van zeventig jaar terug. De Europarlementariërs slikken dat niet, want er wordt bijvoorbeeld helemaal geen rekening gehouden met natuurlijke veranderingen in flora en fauna als gevolg van klimaatwijzigingen.

De grote EVP-fractie in het Europese Parlement (met CDA, ChristenUnie en 50Plus) roept Timmermans op zijn Natuurherstelwet in te trekken. ,,Twee parlementaire commissies hebben nu gestemd om het voorstel af te wijzen. Dit is een uitzonderlijke stap en toont aan dat het parlement niet bereid is een voorstel te accepteren dat alleen maar leidt tot meer kosten en onveiligheid voor boeren en vissers. Wij ondersteunen biodiversiteit, maar dit voorstel is niet geschikt voor het beoogde doel en moet worden ingetrokken'', aldus de EVP. ,,Er zijn momenteel tot 23 verordeningen met betrekking tot natuurherstel en meer dan 40 teksten. Nog een extra tekst zal geen toegevoegde waarde hebben. We willen de lidstaten helpen ecosystemen te herstellen en tegelijkertijd banen veilig te stellen, vooral in sectoren zoals de visserij, die strategisch is gebleken en waardoor voedselzekerheid in Europa wordt gewaarborgd tijdens de Brexit, de COVID-pandemie en de oorlog in Oekraïne. De Europese visserijsector is duurzamer dan de visserij in de meeste derde landen.''