H Ruimtelijke planning op zee met het spel 'Marine Spatial Planning Challenge'.
H Ruimtelijke planning op zee met het spel 'Marine Spatial Planning Challenge'. Bea Deetman

Masterclass Ondernemerschap in de blauwe ruimte halverwege

Samenwerken bij voedselwinning

WAGENINGEN - Op 19 april was de aftrap van de tweede Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie. Na het succes van de eerste masterclass vorig jaar is besloten om in 2023 weer een nieuwe masterclass te organiseren. Een enthousiaste en zeer diverse groep van dertig deelnemers heeft zich aangemeld voor de zes thema-avonden plus een excursie. De eerste drie avonden zijn ondertussen geweest en het is tijd voor een korte impressie.


Wageningen University & Research (WUR), ROC Friese Poort en ProSea hebben, in samenwerking met partners, deze tweede Masterclass georganiseerd. Deelnemers zijn nu of in de toekomst werkzaam in de Nederlandse maritieme vissector (visserij, aquacultuur en/of visverwerking/handel) of personen die betrokken en geïnteresseerd zijn in voedselwinning uit zee. 

De vraag naar gezonde en duurzaam geproduceerd blauw voedsel zal stijgen volgens berekeningen vanuit de wetenschap. Tegelijk staat de Nederlandse vissector (zowel visserij als aquacultuur) voor uitdagingen om aan die stijgende vraag naar ‘blauw voedsel’ te kunnen voldoen. Voedselwinning op zee (visserij en aquacultuur) zal steeds meer samengaan met andere gebruikers zoals energieopwekking, kusttoerisme, scheepvaart en natuurgebieden. 

Tijdens de masterclass komen vragen aan bod als: Wat is er wel mogelijk? Hoe kan er handelsperspectief worden gecreëerd binnen de dynamiek van de vele ontwikkelingen op de Noordzee en in de maatschappij? Wat zijn de kaders van de huidige wetgeving en beleid voor innovaties of technieken voor voedselwinning op de Noordzee? Wat is wel en niet rendabel voor voedselwinning op zee en land op korte termijn? En waar moet ik als bedrijf op inzetten of op investeren?


Gemeenschappelijk

Te gast bij de provincie Flevoland in Lelystad namen Lieke Berkenbosch (LNV) en Jaap van der Meer (WUR) ons op de eerste avond mee in de toekomst van voedselwinning op zee. Op 3 mei, de tweede avond, informeerde Marcel Rozemeijer (WUR) ons over de praktische kennis uit onderzoeksprojecten rondom medegebruik in windparken op zee en nam Jurre Honkoop (Ørsted) ons mee in de ambities van het windenergiebedrijf en hoe medegebruik van de windparken vanuit Ørsted wordt gezien.

ProSea ondersteunt deze Masterclass op verschillende creatieve manieren, door de interactie tussen deelnemers en sprekers en tussen deelnemers onderling te motiveren en faciliteren. Het is niet alleen maar luisteren, maar ook handen uit de mouwen door opdrachten te doen. 

Op de derde masterclass avond lag de nadruk op dit doen. Op de campus van Wageningen University & Research stond de derde avond in het teken van ‘Samenwerking in de blauwe economie’ en hebben we met elkaar de Marine Spatial Planning Challenge gespeeld (zie foto). Tussendoor heeft Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, zijn ervaring gedeeld rondom samenwerken in de praktijk en onderhandelen. 

In de komende avonden komen de onderwerpen Alternatieve energiebronnen, Duurzame voedselsystemen en Strategie 2030 nog aan bod. We zien uit naar de inbreng van de sprekers en de gesprekken met de deelnemers over deze onderwerpen. 

Tenslotte wordt de masterclass eind juni afgesloten met een excursie waarbij deelnemers een certificaat kunnen ontvangen. Hopelijk mogen zowel deelnemers als betrokken partners en sprekers dan geïnspireerd terugkijken op de thema-avonden, waarbij de gedeelde kennis leidt tot handelingsperspectief binnen de voedselwinning vanuit de blauwe economie.


Bea Deetman