Afbeelding
Lando Nieuwenhuize

PO-bestuur zet punt achter voorjaarszaadvisserij

Toebedeelde mosselzaadquotum niet te vangen

YERSEKE – Het PO-bestuur heeft na negen dagen vissen op mosselzaad (hoofdzakelijk halfwasjes) vorige week dinsdagavond besloten de voorjaarszaadviscampagne te beëindigen. Daarmee houdt de totale opbrengst van deze voorjaarscampagne op met 120.000 ton.

Aanvankelijk was het de bedoeling om in vier weken 200.000 ton zaad van de vrije banken weg te vissen. In de eerste week vanaf 1 mei werden 60.000 tonnen opgevist. Daarna werd het weekquotum gehalveerd naar 30.000 mosselton à honderd kilo.

Omdat de vangsten in de derde week bar tegenvielen hakte het PO-bestuur de knoop door en staakte ‘de zeer moeizame zaadvisserij’ voortijdig. Er werd veel tarra gevangen en de oppervlakte waar nog gevist zou kunnen worden was te beperkt voor de gehele vloot. Het quotum dat niet is opgevist blijft voor komend najaar of later beschikbaar.


Het was vorige week maandagavond ‘tegen windkracht 7’ toen vier mosselkotters in de Doove Balg door hobbyfotograaf Lando Nieuwenhuize werden vastgelegd. De bemanning van de YE 96 vindt het een goed besluit van het PO-bestuur om te stoppen met zaadvissen. ,,We hadden 30 procent tarra. Dan kost het meer dan het opbrengt. Niet aanhouden, daar wordt niemand wijzer van’’, zegt tweede schipper Nico Nieuwenhuize van de YE 96.


Op de foto van links naar rechts: ZZ 10, YE 96, ZZ 9 en daarachter YE 257 in de Doove Balg.