H Palingsmokkel behoort tot een van de grootste wildlife crimes. Beeld is afkomstig van Europol, de Europese politieorganisatie.
H Palingsmokkel behoort tot een van de grootste wildlife crimes. Beeld is afkomstig van Europol, de Europese politieorganisatie. DUPAN

Spanje, Frankrijk en ook België

Tientallen arrestaties in netwerk illegale aalhandel

WAGENINGEN - In verschillende Spaanse en Franse steden hebben autoriteiten in totaal 1,5 ton levende en enkele tonnen ingevroren palingen in beslag genomen. Daarnaast werd beslag gelegd op activa ter waarde van meer dan 2 miljoen euro en werden er in totaal 27 arrestaties verricht, zo bericht DUPAN, de Stichting Duurzame Palingsector Nederland.


De politieoperatie werd uitgevoerd door de Guardia Civil in samenwerking met de Franse Nationale Gendarmerie en gecoördineerd door Europol en het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Er zijn een dertigtal gelijktijdige huiszoekingen uitgevoerd in woonhuizen, hoofdkantoren en bedrijven in Spanje en Frankrijk, en ook enkele in België en Polen. De verdachten wordt lidmaatschap van een criminele organisatie, handel in beschermde diersoorten, smokkel en witwassen ten laste gelegd. 

Hiermee is een internationale criminele organisatie ontmanteld, waarvan de leiders een complete illegale aanvoer- en distributieketen van paling controleerden. Deze organisatie, bestaande uit glasaalvissers, commerciële managers en groothandelaren, verduisterde levende (glas)aal uit het legale circuit en leverde deze aan malafide Chinese eigenaren met tijdelijke opslagbassins in de regio’s Parijs en Antwerpen. Van daaruit organiseerden ze reizen voor smokkelaars die glasaal in hun koffers per vliegtuig naar Azië vervoeren voor verdere kweek in China. 

Tijdens het onderzoek bleek dat er in totaal zo’n 14 ton jonge paling en 31 ton volwassen paling uit het legale circuit is gehaald, met een totale legale marktwaarde van ruim 6,7 miljoen euro. De palingen zijn zonder keurings- en traceerbaarheidsdocumenten ongeschikt voor de voedselketen. De levende paling wordt daarom teruggezet in de natuur. 

De onderzoeken naar de illegale activiteiten van de groep begonnen in 2021 dankzij de samenwerking tussen de natuurbeschermingsdienst SEPRONA en de Franse douane, de OCLAESP van de Franse gendarmerie, toen een reeks onregelmatigheden werd ontdekt in de handel in Europese paling (Anguilla anguilla) in verschillende ontwikkelingsstadia (jonge pootvis en volwassen paling). 

Paling staat als beschermde soort op de CITES-lijst Appendix II (bijlage B van communautaire verordening 338/97), wat betekent dat de handel binnen de EU is onderworpen aan vangstquota, en waarbij de uitvoer ervan buiten de Europese Unie volledig verboden is. In een aantal Aziatische landen is paling echter een zeer gewild product, waarvoor handelaren tot 5.000 euro per kilo betalen. Reden waarom criminele groepen en organisaties zich al jaren op de illegale export storten. 


In Nederland is meer dan negentig procent van de palingkweek en -handel aangesloten bij Stichting DUPAN en werkt daarmee verplicht met SEG-gecertificeerde paling. De afkomst uit verantwoorde, legale bron is daarmee gegarandeerd.


Uitzet pootaal

In de gemeenten Kampen en Zwartewaterland zijn zaterdag 13 mei 62.500 pootaaltjes uitgezet in de IJssel, de Goot, het Ganzendiep en het Zwartewater. Dit gebeurde op initiatief van peurvereniging KIJG. Traditioneel organiseert KIJG dit vrijwillige natuurproject in samenwerking met De Stadserven Kampereiland en omstreken, de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en Stichting DUPAN. Dit jaar voor de veertiende maal. Burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland, wethouder Bas Wonink van Kampen en voorzitter Albert-Jan Maat van NetViswerk hielpen mee. Qua aantal vestigde KIJG een record (om het vijftig jarig jubileum van de peurvereniging luister bij te zetten); nooit eerder werden er door hen zoveel jonge palingen uitgezet. De peurvereniging betaalde 5.000 euro. Via het Eel Stewardship Fund verdubbelde DUPAN dat bedrag.

Vandaag - vrijdag 26 mei - is er opnieuw een grote uitzetactie van DUPAN met pootaal. In Huizen is Europarlementariër Bert-Jan Ruissen daarbij aanwezig. De SGP'er is door het Europarlement benoemd tot rapporteur over de situatie van de paling en de palingvisserij in de EU. Jan Wormsbecher (HK 173) zet vanuit Huizen pootaal uit, Ben Timmerman (GM 57) vanuit Ens. In totaal zal het vandaag gaan om zo'n 250.000 stuks (750 kilo), waarvan 120 kilo in de zuidelijke Randmeren, 150 kilo in het Amstelmeer, 310 kilo in het Zwartemeer, 150 kilo in de Twentekanalen en 20 kilo in de het riviertje Kromme Mijdrecht op de grens van de provincies Zuid-Holland en Utrecht.