H Minister Piet Adema en Europarlementariër Peter van Dalen.
H Minister Piet Adema en Europarlementariër Peter van Dalen. Sophie Kuijten

Minister Adema aanwezig bij Europees visserij-overleg (SEVO)

Samenwerking in visserij stimuleren

HOUTEN - De Nederlandse visserijsector moet meer internationaal gaan samenwerken. Dat was een van de belangrijkste boodschappen van visserijminister Piet Adema (ChristenUnie) tijdens het Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) van vrijdag 12 mei. Het SEVO is opgericht door Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).


Tijdens dit overleg tussen Nederlandse Europarlementariërs in de Visserijcommissie van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van de Nederlandse visserijsector, stelde miniser Adema dat veel van de problematiek waar onze vissers mee kampen ook in andere landen spelen. ,,Het is daarom belangrijk om binnen Europa op te trekken met lidstaten die ook een belangrijke zeevisserij hebben, zowel vanuit de overheid als vanuit de sector. Ik ben bezig te verkennen hoe we kunnen samenwerken. Zo zie ik mogelijkheden op het gebied van innovatie, met name als het gaat om bodemberoerende visserij. Met mijn Franse evenknie heb ik hier al contact over’’, aldus Adema.

Ook Van Dalen heeft meermaals aangekaart dat het belangrijk is om nauwer samen te werken. Daarnaast vonden zowel Van Dalen als Adema – partijgenoten - dat het essentieel is dat er geen verdeeldheid is binnen de sector. Adema: ,,Het is van belang dat de visserij als eenheid, met één duidelijke stem naar buiten treedt. Dat helpt mij als minister om me in Europa met succes in te zetten voor de toekomst van de sector.’’

Adema gaf aan dat in Nederland plek blijft voor een visserij die duurzaam en weer economisch rendabel opereert: ,,Als land aan de Noordzee zijn we historisch en cultureel nauw verbonden met de visserij. Ik zet me met alle partijen in de sector in voor het behoud van de visserijsector met een gezond toekomstperspectief. Visserij hoort bij Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat we samen kunnen bouwen aan een visserijsector die de toekomst tegemoet kan.’’

Van Dalen vult aan: ,,De visserij zit in zwaar weer en er komen veel uitdagingen op onze vissers af. Ik vind het dan ook erg goed dat we een minister hebben die zich ook op Europees niveau voor onze sector inzet.”

Volgens Van Dalen is de pulstechniek nog steeds hét antwoord op de hedendaagse uitdagingen, en daar hield hij afgelopen maand in het Europees Parlement in reactie op het EU-Actieplan voor bescherming en herstel van mariene ecosystemen opnieuw een pleidooi voor. ,,De Europese Commissie wil mariene ecosystemen versterken en verduurzamen. Het brandstofverbruik moet omlaag, de CO2-uitstoot moet verminderd worden, er moet selectiever gevist worden en er moet minder bodemberoering plaatsvinden. De pulstechniek is de perfecte methode om dat allemaal te bereiken. Pulsvisserij is goed voor de natuur en goed voor de visserij'', luidt de boodschap van Van Dalen aan Eurocommissaris Sinkevicius.


Dirk Kraak

Naast bestuurders van VisNed en de Nederlandse Vissersbond woonde Dirk Kraak (BRA 7) als enige visserman het SEVO-overleg bij. Kraak vroeg aandacht voor de enorme uitrol van windparken op zee en de dreigende gevolgen daarvan voor de visserij en het ecosysteem. Vorige maand kwamen lidstaten op een Noordzeetop in Oostende overeen om te versnellen: in 2050 moet bijna 300 gigawatt aan elektriciteit van zee komen. Daarvoor zouden maar liefst circa 30.000 windturbines nodig zijn, vijf keer meer dan nu. De Nieuwedieper visserman bracht in herinnering dat het Europarlement nog geen twee jaar geleden vrijwel unaniem een rapport van Van Dalen heeft aangenomen om - gelet op negatieve effecten op vissen, vogels en het ecosysteem - voorzichtig te zijn bij de uitrol van wind op zee en vissers een beslissende stem te geven, en vroeg minister Adema daarom waarom dat rapport niet als handvat wordt gebruikt.