Schipper met

hoofdwond van

boord getakeld


URK – Tijdens de thuisstoom van de KW 14 ‘Jolissa’ moest schipper/mede-eigenaar Johannes van de Berg (40) vanwege een zware hoofdwond van boord gehaald worden.


De boomkorkotter KW 14 was donderdagavond 11 mei vanaf de Dogger op weg naar IJmuiden. De bemanning was aan dek aan het werk. Voor die werkzaamheden was een zak achteruit getrokken. Toen Van den Berg poolshoogte kwam nemen knapte de strop. De Urker schipper kreeg naar eigen zeggen een ‘rotklap’ van een haak en viel met een bloedende hoofdwond bewusteloos aan dek. Na een paar minuten kwam Van de Berg weer bij en werd naar binnen gebracht. Binnen een half uur was een helikoper aanwezig om de gewonde visserman naar het AMC in Amsterdam te brengen. Daar werd een scheurtje in de schedel en in de kaak vastgesteld plus een hersenkneuzing. 

Zondag mocht Van de Berg weer naar huis. De artsen hebben vier tot zes weken rust voorgeschreven. Van den Berg is dankbaar voor de snelle hulp en de goede afloop. Freddie van Urk en Jan Ruizendaal vervangen hem tijdelijk als schipper. De KW 14 vist met vier Urkers en twee Filipijnse matrozen.


Royal Dirkzwager

De noodcommunicatie werd in gang gezet door Royal Dirkzwager. Na de noodoproep via kanaal 16 vanaf de KW 14 nam de 24/7-wacht voor de zekerheid telefonisch contact op met de Kustwacht, waarna snel een reddingsactie werd opgestart.

Royal Dirkzwager in Maassluis is een maritieme informatiespecialist die 24/7 als ogen en oren op zee functioneert en jaarlijks honderdduizenden scheepsbewegingen begeleid. Daarnaast worden tientallen productieplatforms in de gaten gehouden. Het aantal opdrachtgevers groeit en daarmee ook het contact tussen vissers en operators van Royal Dirkzwager, zegt directeur Rogier van Roon. ,,Als een vissersschip op aanvaringskoers ligt zijn wij verplicht om ruim van te voren op te roepen. Op een afstand van drie kwartier kan al een vriendelijk belletje van ons verwacht worden. Wij vinden het belangrijk dat met vissers te communiceren. Dat zijn verreweg de meeste keren professioneel fijne contacten, maar niet altijd blijkt zo'n vroegtijdig contact gewaardeerd te worden. Wij vragen begrip, en waar mogelijk bieden we hulp. Aan de andere kant: op dezelfde avond als het ongeval op de Katwijker kotter veroorzaakte een zeiljacht een incident nabij een gasproductieplatform. Op onze herhaalde oproepen volgde geen enkele reactie, ook niet via een vrachtschip in de buurt. Voor ons kwam er toen hulp vanuit de visserij, want de GO 22 ‘Jan Cornelis' voer spontaan richting het zeilschip en waarschuwde na vergeefse oproepen met geluidssignalen. Onze dank! Beide voorvallen onderstrepen het belang van samenwerking op zee.''