Afbeelding
Pieter de Jong

Ex-BRU 90 naar Rupelmonde

Zeeuwse mosselkotter 

wordt luxe Vlaams jacht


ELBURG – De ex-BRU 90 ‘Drie Gebroeders’ wordt een Belgisch jacht. De voormalige Zeeuwse mosselkotter is door eigenaar Pieter de Jong (Elburger Scheepsbemiddeling) verkocht en vanuit Elburg vertrokken naar Rupelmonde.

De BRU 90 werd in 2018 door de Drie Gebroeders de Waal BV verkocht aan de ESB Groep. Pieter de Jong was voornemens om het vaartuig om te gaan bouwen als werkschip. Echter door de veranderende regelgeving en eisen voor werkschepen besloot ESB het vaartuig weer te koop te zetten. Eind vorig jaar meldde zich een koper die het vaartuig volledig om wil bouwen als jacht. Dat gaat gebeuren op een werf in België. Na voltooiing zal het vaartuig worden ingezet als luxe charterjacht voor de binnen- en kustwateren.

De Bruse mosselkotter is ruim 40 meter lang. Het oorspronkelijke casco is van 1917, destijds gebouwd door NV Scheepsbouwwerf De Dageraad v/h de Wed. J. Boot in Woubrugge, maar daar is weinig meer van over. In 1965 werd het een mosselkotter (YE 30), 35 jaar later verhuisde de kotter - inmiddels verbreed en twee keer verlengd - naar de familie De Waal in Bruinisse. Jan en Piet de Waal verkochten in 2015 hun kweekbedrijf aan Delta Mossel.