INFLATIE

De Seafood Expo Global, steevast de grootste visbeurs ter wereld genoemd, is bij uitstek het event om trends in de visindustrie te signaleren, te analyseren en misschien wel in gang te zetten. De organisatie wees voor aanvang van de beurs al op enkele opvallende trends in de vandaag de dag gepresenteerde visproducten: de hoge kwaliteit van de producten, innovaties met nieuwe smaken, Aziatische smaken zijn populair evenals pittige en op streetfood geïnspireerde producten.

De beurs werd omkaderd door een ‘robuust’ conferentieprogramma, met allerlei educatieve sessies, gepresenteerd door een kleine honderd internationale experts, waaronder vertegenwoordigers uit de visketen zelf, beleidsmakers, economen, ngo's en deskundigen op het gebied van biodiversiteit en duurzaamheid. Door de Amerikaanse econoom Megan Greene werd gewaarschuwd voor hoog blijvende inflatie, maar ze merkte ook op dat het consumentenvertrouwen geleidelijk verbetert. 

De bevindingen van de grote Spaanse bedrijfsorganisatie AECOC staan in contrast met de uitbundige stemming op de beursvloer. Volgens AECOC daalde namelijk de verkoop van visproducten in het grote visetende land Spanje in de eerste paar maanden van 2023 met maar liefst 20 procent, als gevolg van de inflatie, waardoor voor consumenten de prijs van vis van groter belang wordt.

De neergaande trend in visconsumptie moet worden omgebogen; een grote uitdaging. Dat kan natuurlijk door aangepaste lagere prijzen, aanbiedingen en bijvoorbeeld kortingen op grootverpakkingen. Maar ook door meer voorlichting over de duurzame aspecten van vis en over gezondheid, door een aantrekkelijkere presentatie (ook voor jongeren), door meer seizoensgebonden verkoop en door (nog) meer gemak. Op de beurs voorbeelden te over van hoe de producenten met deze uitdaging omgaan. 

Voorzitter Javier Garat van de Europese visserijbelangenkoepel Europêche was een van de sprekers die ingingen op strategieën om de consumptie van vis (in het geval van Garat uiteraard wildgevangen) te verhogen. Het bestrijden van ‘nepnieuws dat de visserij ondermijnt’ hoort daar nadrukkelijk ook bij.