Nieuwe beurs

ColdWater

Seafood

uitgesteld


AMSTERDAM – De voor oktober 2023 aangekondigde nieuwe beurs ColdWater Seafood wordt met een jaar uitgesteld


De beurs, een samenwerking van de RAI en het Noorse AqKva, zou plaatsvinden in Amsterdam. De scoop zou vooral liggen op de viskweek in de koude noord-Europese wateren en dientengevolge vooral op Noorwegen. 

De reden voor het uitstellen is volgens de beursorganisatie de ‘turbulentie’ in de markt als gevolg van de nieuwe belasting die Noorwegen heeft ingesteld voor haar viskwekers; een extra 40 procent bovenop de bestaande 22 procent vennootschapsbelasting. Door de hierdoor ontstane onzekerheid zijn veel contracten niet verlengd. De discussie over het belastingsysteem gaat ondertussen door.

Door de onrust op de markt waren er verschillende afzeggingen van exposanten, en de beursorganisatie wacht nu liever een jaar tot de markt echt klaar is voor deze geheel nieuwe beurs.



‘Bestand

makreel goed

en stabiel’


FRASERBURGH – De makreel is door de Britse milieuorganisatie Marine Conservation Society (MCS) van ‘groen’ naar ‘oranje’ gedegradeerd op haar Good Fish Guide. Ten onrechte, vindt de Schotse pelagische industrie.


De Scottish Pelagic Sustainability Group (SPSG), die alle geledingen in de Schotse pelagische industrie vertegenwoordigt en toeziet op de Marine Stewardship Council-certificering van de belangrijke visserijen, heeft kritiek geuit op deze laatste update van de Good Fish Guide. 

Gezien de huidige wetenschappelijke status van het makreel zou de makreel volgens de SPSG zijn groene status moeten behouden. ICES schat de biomassa van het bestand op 3.769.326 ton, wat 46 procent hoger is dan de waarde voor de maximaal duurzame oogst van 2.580.000 ton.


Record in 2015

Voorzitter van de SPSG en ex-visserman Ian Gatt: ,,Het makreelbestand is weliswaar afgenomen sinds 2015, maar dat moet in de context worden geplaatst van de enorme biomassa in dat jaar, die met bijna 6 miljoen ton de hoogste was sinds in 1980 het onderzoek begon. Het is duidelijk dat het ecosysteem die biomassa van makreel niet kan dragen, en het bestand is dus weer gedaald tot bovengemiddeld. Het is niet waar dat het bestand blijft afnemen, aangezien het de afgelopen jaren stabiel is gebleven. En door onze vissers op zee wordt een goed recruitment waargenomen.’’

Het steekt de SPSG dat de milieuorganisatie Marine Conservation Society de makreelvisserij door Schotland op een hoop gooit met die van landen die hun makreelquotum eenzijdig verhogen, waardoor de TAC wordt overschreden. 

,,De Britse vissers hebben zich nauwgezet gehouden aan internationale overeenkomsten over vangstaandelen op basis van wetenschappelijk advies'', aldus Gatt.