H Het complete beursteam van de Zalmhuys Group.
H Het complete beursteam van de Zalmhuys Group. Lieneke Schuitemaker

Drukte en goede handel in Barcelona

‘De wereld komt weer tot leven, dus alles groeit'

BARCELONA - Met een recordaantal van ruim 33.000 bezoekers is de verhuizing van de Seafood Expo Global naar Barcelona een succes gebleken. Ook de Nederlandse vissector was sterker vertegenwoordigd dan vorig jaar. Volgend jaar worden nog meer exposanten en bezoekers verwacht.


Directeur-eigenaar Tiemen Hakvoort staat met het team van AnT Seafood voor het eerst op de Seafood Expo. AnT Seafood is een grote speler, met name op het gebied van zeebaars, dorade en forel. ,,Ooit zijn we begonnen met platvis, maar door de quoteringen en andere beperkingen gingen we op zoek naar producten buiten de wildvangst. Dorade en zeebaars werden daarin belangrijke pijlers. Door goede afspraken en overeenkomsten met lokale kwekers hebben we het bedrijf opgebouwd tot wat het nu is. 85 procent van onze vis komt van eigen leveranties.”

AnT Seafood levert aan groothandels en supermarkten over de hele wereld, zowel vers als diepvries. Hakvoort en zijn team hebben vooraf al afspraken gemaakt en daardoor een volle agenda in Barcelona. ,,We zijn de laatste jaren enorm gegroeid, ook internationaal. Nu ontmoeten we onze internationale klanten voor het eerst op een eigen stand, en er komen ook nieuwe klanten bij. Dit is een hele mooie ontmoetingsplaats. Vooral daarom zijn we hier'', zegt Hakvoort.


Hangcultuurmosselen

Bij Krijn Verwijs staat Eva Verwijs me te woord. ,,Vanaf het begin was het druk. En je ziet mensen weer in het echt, dat is heel fijn.’’ De grote verandering voor het Zeeuwse bedrijf is de recente samenwerking met Cornelis Vrolijk. ,,Die stap was heel belangrijk om ons te versterken in de markt en ons assortiment te verbreden. Daardoor bieden we nu ook garnalen aan.”

De samenwerking biedt kansen voor verdere ontwikkeling. ,,We verwachten daardoor meer te kunnen investeren in de bron van ons product. We hebben vorig jaar het aandeel van onze mede-aandeelhouders in de Ierse kwekerij overgenomen en zijn nu 100 procent eigenaar. Met zo’n sterkte partner worden dat soort investeringen mogelijk. We hebben nu een goed fundament om op verder te bouwen en kansen voor de toekomst.”

Het bedrijf Krijn Verwijs is bezig met een testsite op zee voor hangcultuurmosselen. ,,Een mooie aanvulling op de bodemmosselen. We hebben nu tien maanden per jaar mosselen van goede kwaliteit. De houdbaarheid van de bodemmosselen is in de zomer beter door de dikkere schelp. Dat maakt de bodemmossel onderscheidend, hij geeft minder derving. Met de hangcultuurmosselen erbij hebben we jaarrond aanbod'', legt Eva Verwijs uit.

Bij de Zalmhuys Group spreek ik directeur Diederik van Spronsen en general manager Klaas-Hessel van Eerde. De verhuizing van de beurs naar Barcelona is hen goed bevallen. ,,We staan hier met een grote stand, met meer ruimte voor al onze bedrijven en ons netwerk”, aldus Van Spronsen.

Door de recente overname van zalmrokerij Van Wijnen en de bouw van een nieuwe rokerij op Urk ligt de nadruk tijdens in Barcelona op gerookte zalm. Op de beurs gaat het verder om de presentatie van de complete groep, inmiddels naast het Urker Zalmhuys bestaand uit Affish, Affish Fresh, Ocean Fish en Van Wijnen. ,,Klanten zien nu dat we een totaalpakket hebben; zowel gerookt, vers als diepvries. Daar is zo’n beurs voor.”


Zeewierlijn 

De beurs in Barcelona biedt met Seafood Processing Global kans aan fabrikanten van visverwerkende apparatuur hun producten te tonen. Murre Technologies heeft een mooie, opvallende stand op een hoek in de processing-hal. ,,Het is een goede beurs'', aldus Jan Murre. ,,Relaxed qua opzet en een internationaal publiek. We zitten samen in een stand met Cocci, een Italiaans bedrijf dat wij vertegenwoordigen met verpakkingsmachines voor schaal- en schelpdieren.”

Speerpunt in Barcelona is de nieuwe zeewierlijn. ,,Vanaf de farm tot de verpakking. Daar zijn we nu vijf jaar mee bezig en er is veel belangstelling voor, onder meer vanuit de VS, Ierland en China.’’ De machines worden in hun geheel per container vervoerd, of per vrachtwagen. ,,In Ierland hebben we net een lijn geleverd, in drie vrachtwagens. Een monteur van ons is nu ter plaatse en zorgt dat het goed loopt.”

Ook voor het Easyfarm-invangsysteem voor de mosselkweek blijft interesse, evenals voor de lasermachine voor het sorteren van schaal- en schelpdieren. ,,Die geeft een besparing van 70 procent op arbeidsplaatsen. Sorteerders zijn bijna niet meer te vinden, dus daar hebben wij een mooie oplossing voor. Dat maakt het leven een stuk aangenamer voor de ondernemer.”

Nieuw gezicht in de stand is Ineke Nijssen, goed bekend met de sector, die de contacten met de Franstalige markt verzorgt. ,,Daardoor hebben we een aantal mooie opdrachten vanuit Frankrijk gekregen voor ons paradepaardje, de complete mosselverwerkingslijnen!’’


Genomineerd

Bij AMfish geeft Frans Kegge uitleg over de Crunchy Sushi waarmee het bedrijf genomineerd is voor de Seafood Excellence Awards, de jaarlijkse prijzen voor beste visproducten in diverse categorieën. De sushirollen, die in de frituur of airfryer van een knapperig korstje worden voorzien, worden door AMfish in Katwijk geproduceerd, in opdracht van Crushi, het bedrijf van Jeroen van de Velde, Martijn Klein en Hiroshi Tsujimaru. Crunchy Sushi gaat nu nog vooral naar de horeca via groothandels als Sligro, FishPartners en VD 119, maar op de beurs hopen de bedenkers ook de supermarkten voor hun product te interesseren. 

De nominatie genereert ook belangstelling voor de andere producten van AMfish, zoals de gebakken, gegrilde en gefrituurde producten voor groothandel en catering, het nieuwe tapasassortiment voor de supermarkt en de sushi-to-go. Kabeljauw, zalm en koolvis zijn de voornaamste grondstoffen die worden gebruikt bij de verwerking tot convenience-producten. Kegge: ,,Restaurants hebben steeds vaker geen kok meer in dienst, door personeelsgebrek. Dus onze producten worden ook steeds interessanter voor de horeca.” 


Wadkokkels

In de stand van Lenger tref ik verkoopdirecteur Igor Kint. De focus voor Lenger ligt in Barcelona bij de bestaande business en grondstoffen. Vorig jaar waren er problemen met de kokkels van het Wad, vertelt Kint. ,,Het bestand lag er en was bijna klaar om te oogsten. Maar in een aantal weken tijd waren de kokkels afgestorven. Waardoor? Dat is niet echt duidelijk geworden, mogelijk door de klimaatverandering.” 

Handmatig geviste Wadkokkels zijn van oudsher heel belangrijk voor Lenger. ,,En dat moet je dan op kunnen vangen. Dat kunnen we door de grote variatie in ons assortiment, maar je mist de kokkels dan wel.” Ook dit jaar liggen er veel jonge kokkels op het Wad. ,,En nu maar hopen dat het dit jaar goed gaat. Wadkokkels zijn kwalitatief de beste in de markt. Hoogstwaarschijnlijk starten we dit jaar eerder met de oogst, voor de zekerheid.” 


Langoustines en inktvis

Bij Oromar is het op de eerste dag meteen al enorm druk, vertelt directeur-eigenaar Jelle Pasterkamp. ,,We staan hier met ons hele pakket: langoustines, inktvis, zeebaars en dorade, maar ook Noordzeevis. In vergelijking met Brussel zie ik in Barcelona meer internationale klanten. Wel van binnen Europa; veel uit Spanje, Italië, Griekenland en zelfs Slovenië. Ze komen in eerste instantie voor de langoustines. Ze weten dat wij daarin een sterke, betrouwbare partij zijn en een kwaliteitsproduct leveren.”

Oromar was 23 jaar geleden de eerste met langoustines. ,,Voordat wij daarmee begonnen was er in Nederlands nauwelijks nog aanvoer van. We zijn samen opgegaan met het vlootje van twintig tot dertig Nederlandse schepen dat op langoustines vist. Daarnaast komt er veel aanvoer uit het buitenland. Wij verwerken veel meer dan het Nederlandse quotum.”

Het was een goed seizoen voor inktvis. ,,In het Kanaal wordt Nederland ook een steeds grotere speler. Maar de inktvis gaat allemaal naar Zuid Europa, daar is in Nederland nog nauwelijks een markt voor.” Oromar vriest de inktvis vuil in, zodat de klant kan zien dat het een puur, onbewerkt product is. ,,Dat waardeert men erg in Zuid-Europa en daar wil men ook graag voor betalen. Je moet er niet te veel aan doen. Inktvis heeft van zichzelf al zo’n mooie smaak. Een genot om te eten!”


Persoonlijke kennismaking

In de stand van Seafrozen uit Urk is het een komen en gaan van mensen. ,,Vanaf dag een liep het de hele tijd door. We hebben niks te klagen’’, vertelt directeur Feddo Veenstra. Purchase manager Bertus Zelhorst vult aan: ,,Vorig jaar waren we hier als bezoeker; we hebben het eerst een jaartje aangekeken. Het is een verbetering ten opzichte van Brussel, heel prettig in alle opzichten.” 

Seafrozen staat met acht mensen op de beurs, allen inkopers en verkopers. Veenstra: ,,Vorig jaar waren de Chinezen er niet, nu wel. De wereld komt weer tot leven, dus alles groeit weer. Ik ben blij dat iedereen weer terug is en dat we weer handen kunnen schudden!”

Kabeljauw is het hoofdproduct van Seafrozen. ,,En daarnaast Alaska pollak, snoekbaars, inktvis en platvis. Zowel in de fabriek ter plaatse ingevroren als frozen at sea filets. We vermarkten de hele vis, tot en met de huid, voor collageen. Alleen de kop gaat de zee in. Onze grootste afzetmarkt is Nederland, en dan Frankrijk, België, Spanje en Scandinavië. Wij kopen veel headed en gutted in. Dat leveren wij weer aan visbedrijven op Urk, die het verder verwerken.”

Veenstra is blij met de beurs. ,,Iedereen is hier! Je hoeft niet zelf naar India, Rusland of Canada. Je haalt er altijd iets uit: reconnecten met je klant, en het is goed voor het team.”


Oesters en mosselen

Ook bij Delta Mossel uit Yerseke is de stemming uitstekend. ,,Een goede beurs,’’ vertelt Carolein van de Plasse. ,,De eerste dag was enorm druk, de tweede dag wat rustiger, waardoor ik tijd had om klanten te bezoeken. Ik mis alleen de Belgische klanten, maar we hebben veel nieuwe contacten gelegd.”

Het gamma van Delta Mossel breidt zich uit. ,,We hebben veel geïnvesteerd in bodemkweekbedrijven om onze grondstof zeker te stellen en onlangs hebben we een Zeeuws hangcultuurbedrijf gekocht. Dat is een hele mooie aanvulling, want grondstof wordt steeds schaarser. Het bedrijf heeft mooie locaties en goede kwaliteit mosselen. Zo kunnen we het hele jaar topproducten leveren. Mijn jongste broer Willem stuurt de Duitse kweek aan, op de boot. Daardoor hebben we ook daar een beter rendement.” 

Delta Mossel kweekt nu ook tafeloesters. ,,We hebben dus zowel bodem als off bottom. Dat doet mijn broer Adriaan. Ja, kunnen werken met eigen familie is een voorrecht. De vraag naar oesters stijgt flink. Oesters zijn hip, ze verkopen zichzelf. En niet alleen in België en Italië, maar ook in Nederland.”

Of ze volgend jaar weer in Barcelona staan? Van de Plasse: ,,We gaan het nog evalueren, het is afhankelijk van wat er uiteindelijk uitkomt. We gaan in ieder geval als bezoeker, want dit wil je niet missen.”


Lieneke Schuitemaker

H Het team van Oromar, met van links naar rechts: Jan Post, Peter Pasterkamp, Anneke Pasterkamp en Jelle Pasterkamp.
H De inktvis van Oromar wordt ‘vuil’ ingevroren, zodat de kenner ziet dat er geen chemische stoffen gebruikt zijn.
H De stand van het Cornelis Vrolijk-concern.
H Carolein en Adriaan van de Plasse.
H Roos van Duijn houdt op Koningsdag het Nederlandse oranje hoog in de stand van haar bedrijf Multi-fish in het Belgische Paviljoen.
H De stand van Leroy, met daarin ook Leroy Urk.
H De medewerkers van AnT Seafood druk in gesprek.
H China was dit jaar weer goed zichtbaar aanwezig.
H Zoals gewoonlijk een grote toeloop  voor de stand van Parlevliert & Van der Plas, inclusief alle  dochterondernemingen.
H Murre Technologies op Seafood Processing Global, met directeur Jan Murre (midden) geflankeerd door Ineke Nijssen en Huibert van Zweemer.
H De droom van iedere organisator: rijen voor de deur.