Afbeelding
RIENK nadema

Westelijke Waddenzee

Mosselzaadvisserij op rolletjes

DEN OEVER/HARLINGEN – Na eerst een zogeheten zoekdag op maandag 1 mei is afgelopen dinsdag de eerste week van de mosselzaadviscampagne in de westelijke Waddenzee van start gegaan. Het opvissen van de eerste 60.000 mosseltonnen (á 100 kilo) die deze week gevangen mochten worden verliep onder gunstige weersomstandigheden op rolletjes. 

In de totaal 36 vaartuigen kwamen dinsdag langszij het meetschip ‘Regina Andrea’ dat in de Boontjes voor anker lag. Ladingmeter Peter van den Boomgaard drukte om 11.00 uur de meetpriem als eerste in het laadruim van de YE 87. Rond 21.30 uur kwam de YE 257 als laatste aan bij het meetschip. Daarmee kwam het eerste dag totaal uit op 39.000 van de toegewezen 60.000 tonnen. 

Het gros van de Zeeuwse mosselvloot viste in de Doove Balg, in de Boontjes en onder de rook van Kornwerderzand. In het eerstgenoemde vangstgebied is het zaad wat grover dan op de andere bestekken. Met de hoeveelheid zeesterren valt het volgens Van den Boomgaard wel mee. Voor volgende week maandag, dinsdag en woensdag staan er opnieuw 60.000 tonnen op de kalender.


Op de foto de mosselkotters ZZ 6, YE 96, YE 38 en BRU 68 tijdens het zaadvissen dinsdag in de Boontjes. Schipper Evert van de Zande (ZZ 6) laat desgevraagd weten dat ze op de stek waar de foto werd gemaakt snel uitgevist waren. Woensdag nam de ZZ 6 in de Doove Balg de honneurs waar voor de BRU 12 die de reis naar de Waddenzee moest afbreken vanwege een gasolielekkage.

(Foto: Rienk Nadema)