Oproep European Bottom Fisheries Alliance tot protestactie

Scheepshoorn laten klinken op 9 mei

BRUSSEL – De scheepshoorn of sirene laten klinken gedurende vijf minuten, in de haven of op zee. De European Bottom Fisheries Alliance (EBFA) roept alle vissers op om dinsdagmiddag 9 mei mee te doen aan dit symbolisch protest tegen de onzalige voorstellen van de Europese Commissie.


Voorzitter Iván López van der Veen van de EBFA, de Europese belangenorganisatie voor de bodemvisserijen, noemt het Actieplan van de Europese Commissie en haar voorstel om de bodemvisserij in 30 procent van de Europese wateren te verbieden de zoveelste nagel aan de doodskist van de visserij. Een sector die al geconfronteerd wordt met enorme uitdagingen, zoals Brexit, post-corona-effecten, concurrentie van offshore windparken, inflatie en torenhoge energiekosten.

De datum van 9 mei is gekozen omdat dat dit de Dag van Europa is. Wat de EBFA betreft een gepaste dag voor een noodkreet en voor een Europa-breed protest tegen puur Europees beleid dat de toekomst van de sector op het spel zet. De scheepshoorns die dinsdagmiddag zullen klinken moeten overal aan de kusten van Europa worden gehoord. ,,Allemaal in koor, als één gemeenschap’’, aldus López van der Veen, die de vissers en sympathisanten aanmoedigt om ter ondersteuning van de actie filmpjes met geluid te plaatsen op social media (met hashtag #SOS_EU_Fishing).

Vissers verdienen respect en erkenning van de autoriteiten. ,,Maar in plaats daarvan zien we onze manier van leven in gevaar komen. Vissers hebben grote inspanningen geleverd om het mariene milieu te beschermen en de visbestanden te herstellen, duizenden vierkante kilometers zijn al gesloten voor bodemvisserij, 28 procent van de vissersvloot is in de afgelopen twintig jaar verdwenen. Maar niets lijkt genoeg te zijn. Het Actieplan is de druppel die de emmer doet overlopen.’’