Afbeelding
C. Hameeteman

Triest beeld

STELLENDAM/VLISSINGEN - Triest beeld zaterdag in Stellendam en Vlissingen. Alsof de GO 38 ‘De Vertrouwen’ niet wilde (zonder boegschroef), moest de KNRM er aan te pas komen om de kotter in de thuishaven van de kant te krijgen voor de allerlaatste reis, die naar de Zeeuwse sloperij Hoondert in de Sloehaven van Vlissingen. De beide bokkers van de familie Tanis maakten vorig najaar hun laatste visreis en werden aangemeld voor de sanering. 

Met het aftuigen en leeghalen van de GO 38 is lang gewacht – in de hoop deze slechts twintig jaar jonge en tiptop onderhouden boomkorkotter alsnog te kunnen verkopen. Gegadigden waren er wel. Maar helaas. Op de GO 38 bleek alleen een minicontingent te staan en daardoor was het vaartuig te duur voor een potentiële koper. De familie Tanis had de meeste vangstrechten namelijk geparkeerd op een aparte CV. Jaap Tanis toog daarvoor in oktober samen met neef Kees naar het ministerie van LNV in Den Haag om uitleg te geven en te verzoeken het eigen quotum-deel van de GO 38 terug te mogen zetten. Tanis heeft er geen goed woord voor over, heeft naar eigen zeggen een half jaar gewacht en ook de koning aangeschreven, maar nog steeds geen reactie ontvangen. De kwestie over de vangstrechten krijgt nog wel een juridisch vervolg, voorspelt Tanis. 

De GO 48 ging begin dit jaar al naar Hoondert. Afgelopen weekend werd de GO 38 naast de restanten van het zusterschip afgemeerd. Einde van een tijdperk.

De hoofdmotoren van de GO 48 (SW280) en GO 38 (Deutz 645) zijn verkocht aan LBR in IJmuiden.

(Foto: C. Hameeteman)