H Duimen omhoog bij, van links naar rechts: Heidi, Jan en Jan junior Foppen en schoonzoon Stef Timmer.
H Duimen omhoog bij, van links naar rechts: Heidi, Jan en Jan junior Foppen en schoonzoon Stef Timmer. GH

Eigen vangst en verwerking: paling en garnalen

Foppen ontvouwt plannen

HARDERWIJK – Een nieuwe palingkotter laten bouwen ziet er uit als opvallende stap in de visserijwereld. Niet voor vader en zoon Jan Foppen. De nieuwbouw van hun HK 78 ‘Heidi’ past naadloos in hun toekomstplannen.


Foppen Paling en Zalm (sinds 1918) is een gevestigde naam in de vis. Nog steeds. Hoewel de naam nu officieel Foppen Seafood is (en sinds anderhalf jaar in handen van de Hilton Food Group), Jan Foppen al zijn aandelen heeft verkocht en paling niet meer in het productassortiment zit.


Paling in de genen

Maar paling zit bij de familie Foppen in de genen. Net als zaken doen. Na de millenniumwisseling is Jan Foppen zich meer en meer gaan toeleggen op de visserij. Eerst met bescheiden activiteiten op de randmeren, maar waar mogelijk kocht Foppen meer en meer rechten en ook schepen op het IJsselmeer en de randmeren op. Zo is dit jaar de vergunning van de HK 7 van wijlen Piet Jansen overgenomen, waarbij het Foppen vooral ging om de interessante vaste plekken voor grote fuiken op de randmeren.

Drie jaar geleden werd de toenmalige HK 78 verkocht naar Urk; de huidige UK 238 ‘Twee Gebroeders’, ingericht voor de staandwantvisserij op snoekbaars. Foppen had toen al de VD 94 gekocht (nu: HK 79), en kocht daarna de HN 2 (nu: HK 76 ‘Zuiderzee’). De HK 79 is voor de snoekbaarsvisserij, met een Urker bemanning: schipper Henk Woord met zoon Kees en Jan Post. Kees en Jan komen dit jaar van de visserijschool. De familie Foppen vist zelf regelmatig met de HK 76 op de randmeren. Dat gaat nu veranderen, want de HK 76 gaat straks vanaf Pampus met de fuiken op het Markermeer vissen.

Na de verkoop werden gelijk in alle rust plannen ontwikkeld voor een nieuwe HK 78 ‘Heidi’, maar dan speciaal voor de fuikenvisserij op paling. ,,Nu hebben we veel in de verhuur of zelfs ongebruikt liggen. Zo hebben we 750 merkjes voor 1.500 schietfuiken op het IJsselmeer/Markermeer, en daarbovenop nog rechten op de randmeren. Dat willen we veranderen, effectiever inzetten en het liefst zelf gebruiken’’, motiveert Foppen de stap.


Jan junior

Voor Foppen was al snel duidelijk dat de VCU-TCD de nieuwe palingkotter zou gaan bouwen, maar hij nam de tijd. Anderhalf geleden werd de opdracht verstrekt en ook nu werd benadrukt dat er zeker geen haast bij zat. Die rust heeft alles te maken met de leeftijd van Jan junior, de beoogde schipper op de nieuwe HK 78. Jan junior rondt binnenkort zijn middelbare school in Nunspeet af en komt na de zomervakantie naar de visserijschool op Urk. Met de nieuwe HK 78 hoeft van de familie Foppen vooralsnog niet druk gevist te worden.

Zoon Jan junior (15) is door zijn vader intensief betrokken bij de nieuwbouw en toekomstplannen. Van jongs af is de jonge Jan al te vinden op het water, vist in al zijn vrije uren ook mee, sowieso bijkans elke zaterdag. De knaap weet absoluut van wanten. Directeur Lourens de Boer van hoofdaannemer VCU/TCD zei vorige week tijdens de overdracht dat de jongeman iedereen op scherp zette als hij tijdens de bouwwerkzaamheden langs kwam. ,,Ik denk net als mijn vader; met goed samenspel kom je tot het beste resultaat.’’


Pasteurdijk

Voor het ontwerp is de familie Foppen gaan sparren met Peter Jeeninga uit Den Oever, de ontwerper van onder andere de garnalenkotters WR 12 en WR 212. Voor de techniek werd Henk Meijer van de Fa. Meijer als sparringpartner in de arm genomen. Meijer verbouwde eerder de HK 76 voor Foppen.

Voor Foppen is duidelijk dat zij weer meer met paling gaan doen. Ook met de handel van de eigen palingvangst. Op de hoofdlocatie van rederij Foppen aan de Pasteurdijk aan het Veluwemeer is al ruimte ingericht voor de palingverwerking.


Garnalen

Nog een stap eerder is de ingebruikname van de oude locatie van het toenmalige Foppen Paling en Zalm aan de Galvanistraat op het industrieterrein van Harderwijk. Die locatie is volledig verbouwd en wordt nu ingericht voor de eigen handel in garnalen. Foppen heeft immers ook een garnalenvloot opgebouwd. Zeven jaar geleden bracht hij de HK 80 als eerste nieuwe Harderwijker garnalenkotter in de vaart. Na een groeispurt is de garnalenvloot teruggebracht tot vier kotters: HK 80 (met als schippers Hidde Koornstra en Joep Kolman), HK 81 (schipper Sietze Veenstra), HK 82 (schipper Klaas Bouma) en HK 86 (schipper Albert Wigbout).

Schoonzoon Stef Timmer doet als zzp’er het technisch onderhoud van de Foppen-vloot. Voor het visserijmanagement heeft Foppen sinds kort de ervaren Wieringer Gert-Jan Rotgans (ex-WR 181) in de arm genomen.


Casco

De nieuwe HK 78 meet 19,95 bij 5,40 meter en heeft een holte van 2 meter. De bouw werd begin vorig jaar gestart in de eigen werkplaats van de TCD. In april 2021 werd de romp gekanteld en verhuisde deze naar een hal op het naastgelegen terrein van De Flux voor de verdere bouw van het casco en de afbouw. Voor het timmerwerk ging de HK 78 vervolgens naar de timmerloods van De Flux, van waaruit het begin maart met een rijdende scheepslift te water werd gelaten. 

Niet alleen beschikt de HK 78 over een mooi ruim werkdek. Ook het interieur en logies mogen er zijn. In het vooronder zijn zes slaapkooien ingetimmerd. 

Vorige week maandagmiddag was de overdracht, dinsdag 25 april stoomde de HK 78 naar de thuishaven en vrijdag werden voor het eerst op de Veluwerandmeren schietfuiken gehaald.



Bouwers HK 78


VCU-TCD (casco en afbouw/hoofdaannemer), Haisma Scheepsmotoren (Volvo-motoren), Fa. Meijer & Zn. (hydrauliek), DTM Techniek (elektrisch), De Flux Scheepsbetimmering en Bouwbedrijf (betimmering), Straalbedrijf Flevoland (straal- en schilderwerk), Promarin (6-bladsschroef), Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen (engineering), I-Tech (installatietechniek), Rafa Shipwindows (ramen) en Narwal (nautische apparatuur).

H Leverancier Marten Walinga van Narwal in de brug.
H Zuil met dekbediening.
H Directeur Lourens de Boer overhandigt een klok in scheepsstijl.
H Klaar voor vertrek naar de thuishaven.