Boetes in

Boulogne

maken

moedeloos


BOULOGNE – Drie Urker schippers hebben afgelopen weekend in Frankrijk boetes van 5.000 tot 13.000 euro moeten betalen. ,,Het is om moedeloos van te worden.’’


Donderdagavond werden de flyshooters opgewacht door een grote groep controleurs. Vastgestelde overtredingen waren voor alle drie schepen verschillend: minimale hoeveelheden ondermaatse schar (die wel de minimale lengte hadden, maar niet het gewicht van 130 gram), enkele filets zeebaars in de ton voor eigen gebruik en kleine technische maatregelen (een strop zou niet correct om de zak zijn aangebracht). 

Bemanningsleden werden door de politie verhoord. Vangsten werden in beslag genomen en zaterdag in opdracht van de Franse justitie in Boulogne verkocht.

,,Ze zijn echt aan het zoeken geweest. En daarna was het kiezen of delen. Of hun schikkingsvoorstel accepteren, of de zaak maanden later voor laten komen, maar dat wordt ook een drama'', reageert reder Cornelis Melissant van de GO 1. ,,Voor scharren in Het Kanaal geldt een maat van minimaal 15 centimeter, terwijl wij nota bene onze PO-maatregel van minimaal 23 centimeter hanteren. Die strop is geen verboden netvoorziening, maar puur om de pooklijn te ontlasten. Een week eerder bij controle zat-ie goed. Voordat de spanningen in Het Kanaal opnieuw oplopen wordt het bespoedigen van het Gentlemen Agreement met Frankrijk wat ons betreft steeds meer prioriteit.”

Naast de boetes is de verwachting dat visprijzen zaterdag in Boulogne stukken lager uitpakten dan vrijdag in IJmuiden. Besommingsbrieven waren dinsdag nog niet binnen.