Wordt regeling

Overbrugging

‘een dooie mus’?


DEN HAAG – Het lijkt er op dat veel visserijbedrijven niet of slechts deels gebruik kunnen maken van de subsidieregeling ‘Overbrugging voor de visserij’ die volgende week wordt opengesteld. De minister gaat er naar kijken.


Zoals bekend is deze subsidieregeling staatssteun en valt daarmee onder de zogenoemde de-minimusverordening. Deze verordening heeft als beperking dat er in een periode van drie jaar maximaal 30.000 euro uitgekeerd mag worden.

Vorige week bleek dat in de afgelopen twee jaar ontvangen TVL-geld ook onder deze de-minimusverordening valt. TVL staat voor Tegemoetkoming Vaste Lasten, staatssteun die in het kader van de coronapandemie is uitgekeerd. Ontvangen TVL-steun wordt dan dus van het bedrag uit de Overbruggingsregeling afgetrokken.

Deze tegenvaller kwam vorige week vrijdag aan de orde tijdens het bezoek van LNV-minister Adema aan de garnalenvissers in Lauwersoog. Heel veel visserijbedrijven hebben namelijk gebruik gemaakt van de TVL-regeling. Reactie uit de zaal: ,,We zijn dus blij gemaakt met een dooie mus.’’

Adema reageerde dat hij persoonlijk nog eens goed naar de steunmaatregel wil kijken. Europese regels willen wel eens frustreren, luchtte Adema zijn hart. Als voorbeeld noemt hij een ondernemer die een van zijn schepen wil saneren en vervolgens dat geld wil investeren in een duurzaam vissersvaartuig, maar dat vanwege de regelgeving dus niet mag.

LNV heeft de Nederlandse Vissersbond gelijk gevraagd inzichtelijk te maken hoeveel kotterondernemers gebruik hebben gemaakt van TVL.